Socialistische Partij

Raad van Europa bezorgd over Amerikaans rakettenschild

12-09-2007 * Op voorstel van SP-senator Kox houdt de parlementaire assemblee van de Raad van Europa op 4 oktober een spoeddebat over de politieke gevolgen van het plan van president Bush een 'raketschild' in Oost-Europa te plaatsen tegen 'schurkenstaten' als Iran en Noord-Korea.

Op een bijeenkomst deze week in Rome van de voorzitters van de politieke groepen van de Raad van Europa kreeg het voorstel van Kox, die de linkse fractie in de assemblee leidt, brede steun. Volgens Kox dreigt na twee decennia van militaire ontspanning in Europa een nieuwe politieke en militaire scheiding en een nieuwe wapenwedloop. In reactie op de plannen van de Amerikaanse president Bush heeft de Russsische president Poetin gedreigd nieuwe raketten in de Russische enclave Kaliningrad te plaatsen. Ook dreigen internationale wapenverdragen opgezegd te worden.

Volgens de Amerikanen vormen een speciale radar in Tsjechië en het raketafweersysteem in Polen de noodzakelijke eerste lijn van de Amerikaanse verdediging tegen aanvallen als "schurkenstaten" als Iran of Noord-Korea. Het project zou tegen 2011 klaar moeten zijn en de voorbereidingen moeten daarom volgens Bush op korte termijn starten. De Amerikaanse regering wil bilaterale verdragen daarover sluiten met de regeringen van Polen en Tsjechië. In Oost-Europa is onder de bevolking grote onrust ontstaan. Vooral in Tsjechië is sprake van een botsing tussen de regering, die met de Amerikanen in zee wil, en de bevolking. Die is in meerderheid tegen. Ook vanuit andere landen is sceptisch gereageerd op de Amerikaanse plannen. Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Griekenland, België en Luxemburg hebben al blijk gegeven van terughoudendheid tegenover het bilaterale initiatief van de Verenigde Staten. Ook de Nederlandse regering lijkt niet enthousiast.

Volgens Kox heeft Europa's grootste en oudste verdragsorganisatie waaraan alle Europese landen deelnemen, de verplichting om te bekijken wat de politieke implicaties zijn van de huidige escalatie en hoe die tegengegaan kunnen worden. Het voorkomen van een nieuwe deling van het continent wordt als een van de kerntaken van de verdragsorganisatie gezien en precies zo'n deling dreigt nu. In die opvatting wordt hij gesteund door de overige politieke fracties en verschillende nationale delegaties, waaronder die van Rusland en Turkije. Kox hoopt op een stevige resolutie van de assemblee in oktober en op de steun daarvoor van de Nederlandse delegatie, die gevormd wordt door Tweede en Eerste Kamerleden van CDA, PvdA, SP en VVD.