LTO Noord


Nieuwe MKZ-uitbraak in Engeland is zware tegenvaller

De nieuwe uitbraak van MKZ in Engeland is een zware tegenvaller, zegt LTO in een reactie. Het ligt voor de hand dat er een verband is met de eerdere uitbraken op zoân vijftig kilometer afstand. LTO vraagt van het ministerie van LNV een tijdelijk vervoersverbod voor evenhoevigen totdat de bedrijven met importdieren uit Engeland zijn onderzocht en vrij zijn verklaard van MKZ.

LTO Nederland heeft LNV laten weten om geen risicoâs te nemen en zo nodig ook diertransport naar slachthuizen tijdelijk stop te zetten. Albert Jan Maat noemt de maatregelen hard maar noodzakelijk: ,,We moeten alles doen om risicoâs tot een minimum te beperken. Als de bedrijven die onlangs risicovolle contacten hebben gehad, zijn onderzocht en vrij zijn bevonden MKZ, moeten de maatregelen ook weer snel opgeheven kunnen worden.â

De Britse export van vee en producten van voor MKZ gevoelige evenhoevigen is inmiddels weer volledig stilgelegd. De nieuwe uitbraak van MKZ in Engeland laat volgens Maat zien dat deze verraderlijke dierziekte niet onderschat mag worden. Ironisch genoeg duikt de dierziekte weer op op precies de dag, dat de EU zou gaan besluiten om het Verenigd Koninkrijk weer MKZ-vrij te verklaren.

LTO blijft zich in eigen land, maar ook internationaal sterk maken voor ruimere mogelijkheden voor vaccinatie tegen besmettelijke dierziekten, met behoud van de afzet van de producten van geënte dieren.

De nieuwe MKZ-uitbraak is in de buurt van het internationale vliegveld Heathrow. Dat maakt het risico van verspreiding van virus groter. ,,Het is van groot belang om in noodsituaties snel in te kunnen grijpen met noodvaccinaties. In deze tijd van globalisering en veel internationaal verkeer kun je in Europa niet buiten een adequaat vaccinatiebeleidâ, aldus Maat.

Voor de locatie van de uitbraak, vlakbij Heathrow, nabij Londen, zie:

http://maps.google.co.uk/maps/msie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=1038132231476 85278685.000437050c1fc5e7804bf&z=11&om=1
Woensdag 12 september 2007