MAATREGELEN IVM UITBRAAK MKZ IN VERENIGD KONINKRIJK

Toelichting voor de Staatscourant

In de loop van woensdag 12 september jl zag het Verenigd Koninkrijk zich geconfronteerd met een constatering van besmetting van Mond- en klauwzeer bij een veestapel in het graafschap Surrey. In augustus jl. werd het Verenigd Koninkrijk reeds getroffen door uitbraak van deze besmettelijke dierziekte. Naar aanleiding hiervan zijn in Nederland verschillende maatregelen getroffen, waaronder een vervoersverbod en verzamelverbod voor evenhoevigen (Regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007). Deze maatregelen zijn op 23 augustus jl. ingetrokken.

De bekendmaking van de nieuwe uitbraak van Mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk heeft genoopt tot het nemen van nieuwe maatregelen in Nederland teneinde elk risico op besmetting zoveel mogelijk in te dammen. Gezien de incubatietijd van Mond- en klauwzeer en het gegeven dat de afgelopen maanden transporten niet alleen rechtstreeks vanuit het Verenigd Koninkrijk maar mogelijk ook indirect via andere lidstaten van de EU veetransporten plaatsvonden, zijn daarom uit voorzorg de volgende maatregelen genomen:


1. een vervoersverbod voor alle voor Mond- en klauwzeer gevoelige dieren. Het betreft alle evenhoevigen zoals runderen, schapen, geiten, varkens en herten. Uitzondering op deze regel is het rechtstreeks vervoeren van het bedrijf van herkomst, waar de evenhoevigen zijn gehouden, naar een slachthuis. Daarnaast is het toegestaan om evenhoevigen rechtstreeks te vervoeren van het bedrijf van herkomst naar een verzamelcentrum, mits deze dieren hierna rechtstreeks naar het slachthuis worden afgevoerd;


2. een verzamelverbod van evenhoevigen aangezien verzamelplaatsen een bron van overdracht van besmetting kunnen zijn, ter ondersteuning van dit verbod. Dit betreft niet alleen de reguliere verzamelplaatsen voor evenhoevigen, maar ook evenementen waar dieren bij elkaar worden gebracht, zoals jaarmarkten en braderieën, en


3. een verplichting tot het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen waarmee paardachtigen vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland worden gebracht, alsmede vervoermiddelen die in Nederland worden gebracht welke kennelijk zijn gebruikt voor het vervoer van paardachtigen in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel paardachtigen geen Mond- en klauwzeer gevoelige dieren zijn valt niet uit te sluiten dat deze vervoermiddelen afkomstig kunnen zijn van bedrijven waar mogelijk besmette evenhoevigen aanwezig zijn.


4. een verplichting tot het bijhouden van een bezoekersregistratie. Deze maatregel wordt wenselijk geacht omdat door middel van deze gegevens een snelle tracering van contacten mogelijk worden gemaakt. Het gaat om een verplichting voor de houder van evenhoevigen. Met onmiddellijke ingang dient de houder van evenhoevigen een register bij te houden van alle bedrijfsmatige bezoeken die op zijn bedrijf plaatsvinden. Deze gegevens dienen voor een periode van ten minste 3 maanden bewaard te worden.

Op grond van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's geldt reeds de verplichting tot het dubbel reinigen en ontsmetten van veewagens gebruikt voor het vervoeren van evenhoevigen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

Er is onderzoek gaande naar bedrijven waar gedurende de afgelopen periode voor de ziekte gevoelig vee vanuit het Verenigd Koninkrijk en eventueel vanuit andere lidstaten is afgeleverd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

overeenkomstig het door de minister genomen besluit:

DE SECRETARIS-GENERAAL

prof. dr. A.N. van der Zande

MINISTERIE VAN LANDBOUW,

NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur

en Voedselkwaliteit van 12 september 2007, TRCJZ/2007/3012,

houdende maatregelen in verband met een MKZ-uitbraak

in het Verenigd Koninkrijk (Tijdelijke regeling maatregelen

mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 (II))

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op artikel 10, eerste en vierde lid, van richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op artikel 17, 30 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. verzamelcentrum: erkend verzamelcentrum als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel q, r, s of t, van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's;

b. evenhoevigen: herkauwers en varkens;

c. Verenigd Koninkrijk: Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van Noord-Ierland.

Artikel 2


1. Het vervoeren met een vervoermiddel over de openbare weg van evenhoevigen is verboden.


2. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan om evenhoevigen te vervoeren, voor zover dit geschiedt:
* rechtstreeks van het bedrijf van herkomst naar het slachthuis, of
* rechtstreeks van het bedrijf van herkomst naar een verzamelcentrum, mits deze dieren hierna rechtstreeks naar het slachthuis worden afgevoerd.

Artikel 3


1. Het is verboden evenhoevigen afkomstig van verschillende plaatsen te verzamelen op een bedrijf of andere plaats.


2. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan om evenhoevigen te verzamelen op een verzamelcentrum, alvorens zij rechtstreeks worden afgevoerd naar een slachthuis.

Artikel 4


1. Een vervoermiddel waarmee een of meer paardachtigen vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland worden gebracht wordt terstond na lossing gereinigd en ontsmet.


2. Een vervoermiddel dat kennelijk is gebruikt voor het vervoeren van een of meer paardachtigen, in het Verenigd Koninkrijk en leeg vanuit het Verenigd Koninkrijk, anders dan in doorvoer in Nederland wordt gebracht, wordt zo spoedig mogelijk na binnenkomst in Nederland gereinigd en ontsmet.

Artikel 5


1. De houder van evenhoevigen houdt een register bij van alle bedrijfsmatige bezoeken waarin tenminste wordt opgenomen:

a. de datum van het bezoek;

b. de naam van de bezoeker, en indien van toepassing

c. de naam van het bedrijf in opdracht waarvan hij het bedrijf waar evenhoevigen verblijven bezoekt.


2. De houder van evenhoevigen bewaart het register, bedoeld in het eerste lid, gedurende ten minste 3 maanden.

Artikel 6

Deze regeling wordt aangehaald als:

Tijdelijke regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 (II).

Artikel 7

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 12 september 2007, om 19.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

overeenkomstig het door de minister genomen besluit:

DE SECRETARIS-GENERAAL

prof. dr. A.N. van der Zande

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed