Bussemaker voorstander interdepartementale aandacht Sinti en Roma


UTRECHT, 20070912 -- Ministeries moeten als het aan staatssecretaris Bussemaker (VWS) ligt, intensiever gaan samenwerken voor de totale groep Sinti en Roma in Nederland. Dat zei staatssecretaris Bussemaker gisteren tijdens haar werkbezoek aan de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma in Veldhoven. Bussemaker gaf aan dat de complexiteit van de problematiek waarmee Sinti en Roma te maken hebben, departementaal overstijgend is en daardoor een bredere aanpak vergt dan van alleen haar departement. Eerder had Joop Worrell, voorzitter van de Stichting Rechtsherstel, gepleit voor een interdepartementale aanpak voor Sinti en Roma die zich de laatste jaren in Nederland vestigen.

Tijdens het werkbezoek maakte de staatssecretaris kennis met organisaties die in de gemeente Veldhoven betrokken zijn bij verschillende uitvoeringsprojecten met Roma. Zo werd zij uitgebreid geïnformeerd over de verschillende onderwijs-, educatie- en participatieprogramma's die voor Roma worden georganiseerd. Bussemaker toonde zich onder de indruk van de inzet van de verschillende organisaties en de gastgemeente Veldhoven.

Burgemeester J. Mikkers benadrukte dat zijn gemeente vooral streeft naar het daadwerkelijk betrekken van de Roma-inwoners bij de Veldhovense bevolking. Hij noemde onder andere onderwijsdeelname van kinderen en (jong)volwassenen en het bevorderen van maatschappelijke participatie van Roma, als speerpunten van de beleidsinzet van zijn gemeente.

Staatssecretaris Bussemaker gaf aan het belangrijk te vinden dat gemeenten vanuit de WMO-gedachte diverse partijen bij elkaar brengen om te werken aan een betere maatschappelijke positie van Sinti en Roma in Nederland. Het instellen van de gemeentelijke stuurgroep in Veldhoven, teneinde verbindingen te leggen tussen diverse organisaties die actief zijn voor Sinti en Roma, noemde zij dan ook een prima ontwikkeling die navolging verdient in meer gemeenten.





Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma