WatchMouse onderzoekt hosting in Nederland


Prestaties Nederlandse hosting partijen lopen sterk uiteen

UTRECHT, 20070912 -- In Nederland zijn veel bedrijven ontevreden over de partij waar ze hun website hebben ondergebracht. Vooral in het MKB wordt vaak gezworven van provider naar provider, en het is vaak onduidelijk waar men op moet letten bij het kiezen van een goede provider. WatchMouse heeft daarom in de afgelopen vier weken een Site Performance Index (SPI) onderzoek uitgevoerd onder 127 hostingpartijen en concludeert dat de de prestaties inderdaad erg uiteen lopen. Een aantal bedrijven hadden een goed resultaat van minder dan 400, maar er zaten ook uitschieters van meer dan 1000 bij.

WatchMouse gebruikte de volgende meetmethode: Van elke provider werden de afgelopen vier weken elke 15 minuten de eerste 10.000 tekens van de homepage geladen, zonder plaatjes, vanaf een willekeurig gekozen controlestation uit het WatchMouse netwerk (inmiddels 24 stations). Er is ervoor gekozen alleen naar de eerste 10.000 tekens te kijken om sites met veel content niet te benadelen. Overigens blijven zeer lichte sites hierbij in het voordeel. Als deze eerste 10.000 tekens niet binnen 4 seconden werden geladen, en dit door een tweede meetstation bevestigd kon worden, werd dit als een fout aangemerkt, en een penalty (in rood in de SPI grafiek) gerekend.

In het Site Performance onderzoek zijn alle hostingbedrijven betrokken die begin augustus genoemd werden op de dedicated hosting pagina van Startpagina.nl.

Mark Pors, Chief Technology Officer van WatchMouse, merkt op: "30% van de fouten zijn serverfouten, en duiden op overbelaste en slecht geconfigureerde servers. Dat is iets dat hosting providers bij uitstek onder de knie zouden moeten hebben". Ook noemt hij dat "fouten over de dag verspreid zijn, en dus niet in (nachtelijke) maintenance slots voorkomen".

Over de resultaten zegt Pors: "Mensen die een hosting bedrijf zoeken voor hun website, zullen niet snel geneigd zijn om het beheer van hun site onder te brengen bij een hosting bedrijf waarvan de site slecht bereikbaar is. Optimale performance is dus met name voor deze bedrijven cruciaal."

Een samenvatting van het onderzoek is beschikbaar in grafiekvorm.
Het volledige rapport van het onderzoek kan worden aangeschaft op de site van
WatchMouse (www.watchmouse.com ).