Centennium levert 100ste certified business intelligence professional


DEN HAAG, 20070912 -- In de zomer van dit jaar bereikte het aantal gecertificeerde business intelligence consultants (Certified Business Intelligence Professional of CBIP) in Nederland de mijlpaal van 100. Hoewel de teller inmiddels op 120 staat is de 100ste Nederlandse CBIP-er op dinsdag 11 september 2007 gehuldigd te Putten. De gelukkige was Ferry Eijgel, sinds 2005 werkzaam als business intelligence consultant voor Centennium BI expertisehuis.

Het CBIP certificeringsprogramma is een initiatief van The Datawarehouse Institute (TDWI, gevestigd te Seattle, Verenigde Staten), dat in 2004 in samenwerking met het Institute for the Certification of Computing Professionals (ICCP) is gelanceerd. Sindsdien groeit het aantal business intelligence professionals dat jaarlijks de examens positief afrondt gestaag. Voor het behalen van het felbegeerde certificaat dienen kandidaten allereerst een tweetal kernexamens af te leggen ter toetsing van hun algemene ICT, business intelligence en datawarehousing kennis. Daarna moet een derde zogenaamd Specialty examen worden afgelegd, waarvoor gekozen kan worden uit vijf Speciality examens, die elk een specifiek functioneel deel van het vakgebied bestrijken. Inmiddels zijn wereldwijd bijna 700 CBIP certificaten uitgereikt: Nederland (120) is na Noord-Amerika (ruim 320) en India (ca 170) het derde land ter wereld waar het gaat om het grootste aantal CBIP gecertificeerden.

Tijdens het BI-seminar `BI 2.0' te Putten, georganiseerd door DNV-CIBIT, werd officieel stilgestaan bij de 100ste CBIP certificering in Nederland. Ferry Eijgel, business intelligence consultant van Centennium BI expertisehuis en sinds juni van dit jaar CBIP gecertificeerd, werd in het bijzijn van een kleine 100 vakcollega's gefeliciteerd door de speciaal hiervoor uit de Verenigde Staten overgekomen Dave Wells, director of education voor TDWI. "Dit was een bijzonder moment dat nog eens extra kleur geeft aan de toch al bijzondere certificering", aldus een verraste Eijgel: "mijn collega's en ik verwachten dat CBIP certificering zich snel zal ontwikkelen tot hét keurmerk voor BI professionals. Ik ervaar het als een voorrecht om te behoren tot de selecte groep die in Nederland de CBIP status mag voeren".

Met inmiddels 25 CBIP gecertificeerde medewerkers is Centennium BI expertisehuis nu al de organisatie met het grootste aantal gecertificeerde business intelligence professionals van Nederland. Naar verwachting zullen per 1 januari 2008 alle 40 consultants van Centennium CBIP gecertificeerd zijn. "Erkenning van de waarde van CBIP certificering in combinatie met de groeiende behoefte aan het tastbaar kunnen maken van de kwaliteit van BI expertise maakt dat wij veel van CBIP verwachten", aldus Martin ter Horst, commercieel directeur van Centennium. "Zoals het ons helpt de kwaliteit van onze dienstverlening hoogwaardig te houden, zal dat ook voor het business intelligence en datawarehousing vakgebied in algemene zin gelden. Uiteindelijk is de kwaliteit van de gebruikte BI expertise bepalend voor het succes van BI projecten. CBIP maakt die kwaliteit tastbaar en wij zijn er dan ook erg trots op dat wij in Nederland voorop lopen met het certificeren van onze medewerkers.".

Centennium BI expertisehuis is gevestigd in Den Haag, aan het Lange Voorhout. Het bedrijf beschikt over ruime kennis van en diepgaande ervaring met nagenoeg alle technische én bedrijfskundige facetten van business intelligence, datawarehousing en performance management. Met 45 medewerkers behoort Centennium BI expertisehuis tot een van de grotere, zelfstandige en onafhankelijke, aanbieders van BI expertise in Nederland. Voor meer informatie over Centennium zie: www.centennium.nl.

Meer informatie over The Datawarehouse Institute (TDWI) is te vinden op: www.tdwi.org. Over het Certified Business Intelligence programma is meer te vinden op: www.tdwi.org/certification/cbip.