Gemeente Gouda


voortaan is elke woensdag raadsdag (6-9-2007)

Vanaf 12 september 2007 vergadert de Goudse gemeenteraad op een vast moment: elke woensdagavond tussen 20.00 en 23.00 uur. De gemeenteraad wil zo bewoners en belanghebbenden meer gelegenheid geven om mee te praten over belangrijke onderwerpen. Op welke wijze onderwerpen besproken worden en wanneer men het beste mee kan praten, is duidelijk zichtbaar op de nieuwe, wekelijkse raadsagenda. Deze agenda wordt via verschillende media gepubliceerd.

woensdag: raadsdag
Voorheen vergaderden de gemeenteraad en de commissies op verschillende momenten. Nu heeft de raad gekozen voor een vaste dag met vaste tijdstippen. De gemeenteraad verzamelt dan informatie van bewoners en deskundigen en discussieert hierover. Eens in de drie weken is er op woensdag een korte besluitvormende raadsvergadering van 20.30 tot 21.30 uur. De gemeenteraad neemt dan besluiten over de verschillende onderwerpen. Betrokkenen kunnen wel kort inspreken. Door elke week te vergaderen is er voldoende ruimte voor discussie, maar kan de besluitvorming toch snel verlopen.

elk onderwerp een eigen werkwijze
De gemeenteraad wil meer tijd besteden aan minder onderwerpen. Sommige onderwerpen raken veel mensen en vragen veel aandacht. Voor andere onderwerpen, bijvoorbeeld de uitvoering van wettelijk verplichte taken, is slechts een formeel besluit nodig. Elk onderwerp uit het collegeprogramma heeft daarom een status gekregen: één, twee of drie sterren (µ)Het aantal sterren bepaalt hoe vaak de gemeenteraad over het onderwerp spreekt alvorens een besluit te nemen. In 2007 heeft de gemeenteraad µµµ toegekend aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), het armoedebeleid en de wijkaanpak. De raad hecht veel maatschappelijk belang aan deze onderwerpen.

Betrokkenen kunnen op de raadsagenda zien welke status een onderwerp heeft op welk moment zij actief mee kunnen praten. Alle informatie over de werkwijze van de gemeenteraad, de agendas en de stukken zijn terug te vinden op www.gouda.nl/gemeenteraad.

12 september
Tijdens de raadsvergadering op 12 september staan de openbare geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg uit de Wmo (µµµ) centraal. Ook de sportnota (µµ)wordt besproken. De gemeenteraad nodigt belangstellenden van harte uit vanaf 20.00 uur in Zorgcentrum Goverwelle, Middenmolenplein 266 te Gouda.