Ingezonden persbericht

Groesbeek, 4 september 2007

-Persaankondiging-

Kinderen van 'foute ouders' in het Bevrijdingsmuseum

Naar aanleiding van de expositie "Getekend Geboren, kinderen van 'foute' ouders" organiseert het Bevrijdingsmuseum op woensdag 12 september a.s. de thema-avond "Getekend Geboren". Historica Monika Diederichs en Monika Benndorf, beiden kinderen van een Duitse militairen, zullen deze avond op basis van persoonlijke ervaringen en onderzoek lezingen geven. Zij belichten zowel de keuzes van de 'foute ouders' in de Tweede Wereldoorlog, als de consequenties ervan voor de kinderen. Zij droegen ongewild een zware last met zich mee; ze kregen vaak de schuld en straf voor wat hun ouders hadden gedaan.

Monika Diederichs, als onderzoekster verbonden aan het NIOD, is auteur van het boek 'Wie geschoren wordt moet stilzitten'. Hierin beschrijft zij de omgang van Nederlandse meisjes met Duitse militairen. Diederichs spoorde 56 vrouwen op die tijdens de oorlog een relatie hadden gehad met Duitse militairen en kreeg ze bereid om over hun ervaringen te vertellen. De meesten van hen hadden hun verleden altijd angstvallig verborgen gehouden. Diederichs is zelf ook geboren uit een huwelijk tussen een Nederlandse vrouw en een Duitse militair.
In haar lezing zal ze met name vanuit het perspectief van de zogenaamde 'moffenhoeren', een bevolkingsgroep over wie tot voor kort maar weinig bekend was .

De moeder van Monika Benndorf werd verliefd op de Duitse militair Paul Benndorf. In 1944 kregen ze een dochter, maar ze mochten niet trouwen en Paul werd naar het front in Frankrijk gestuurd. Monika groeide op in de veronderstelling dat haar vader dood was. Toen ze veertien was, hoorde Monika voor het eerst dat haar vader Duits was. In haar lezing vertelt Benndorf over haar strijd om zichzelf als dochter van een Duitse militair te accepteren en geaccepteerd te worden door de samenleving, die na de oorlog zeer vijandig tegenover 'landverraders' stond.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 opent op 12 september vanaf 19.00 uur haar deuren voor geĂŻnteresseerden. Aanvang programma: 19.30 uur. Entreeprijs voor de avond is 3,- euro p.p., waarbij een bezoek aan de expositie 'Getekend Geboren' is inbegrepen. Bezoekadres: Wylerbaan 4, Groesbeek. Reserveren is noodzakelijk en kan via tel. 024-3974404 of via info@bevrijdingsmuseum.nl

-Einde persaankondiging-



Ingezonden persbericht