Gemeente Zijpe


2007-09-12 Werkt de drainage in de wijk Uyterland in Callantsoog?

Wat vooraf ging.

Door veel wateroverlast in de wijk heeft de gemeenteraad medio 2005 besloten om deze problematiek aan te pakken

Sinds februari 2006 ligt in de wijk Uyterland, ter hoogte van De Gloode en De Gorsen een gemeentelijk ontwateringstelsel.

Doel van dit drainageproject is het verlagen van de grondwaterstand onder de woningen. Bewoners kunnen nu een eigen drainage aanleggen en deze op het gemeentelijke ontwateringstelsel laten aansluiten.

Werkt de drainage?

In maart 2007, een jaar na de aanleg van het ontwateringstelsel, is het geheel geëvalueerd. Tot op dit moment hebben belanghebbenden nog geen drainage op eigen terrein aangelegd. Om een beeld te krijgen van de stand van zaken zijn er bij 164 huishoudens vragenlijsten uitgezet. 39 huishoudens hebben deze vragenlijst geretourneerd. Op basis van de ontvangen informatie stellen we vast dat de problematiek in het algemeen lijkt opgelost.

Echter; er is nog geen enkele drainage door bewoners aangelegd. Dat betekent dat wij niet kunnen vaststellen of het systeem optimaal werkt. Want als er meer drainage ligt, ontstaat er een fijnmazige structuur waardoor water optimaal kan worden afgevoerd.

Een oproep aan de bewoners.

Om de fijnmazige structuur te verkrijgen is het van het grootste belang dat u overgaat tot de aanleg van drainage op eigen terrein. Als u daartoe bent overgegaan kan dat drainagesysteem worden aangesloten op het gemeentelijke ontwateringstelsel. We hebben daarbij een gescheiden verantwoordelijkheid. De gemeente heeft, op grond van het met u besproken plan, fase 1 in dit project uitgevoerd. Nu is het belangrijk dat u als belanghebbende de stap neemt om drainage aan te leggen op eigen terrein.

Hoe gaan we nu verder.

Nu wij geen realistisch beeld kunnen krijgen of het totale systeem werkt, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om fase 1 te verlengen tot eind 2007. Er zal dan een tweede evaluatie worden gehouden, gebaseerd op de ontwikkelingen van dit jaar. Afhankelijk van die uitkomsten zal wel of niet gestart worden met fase
2 (drainage bij de achterpaden).

De uitslag van de enquête en antwoorden op gestelde vragen kunt u op deze website nalezen (zie onder hoofdkop Beleid en Plannen, subkop plannen, onderwerp Enquête Uyterland) of u klikt meteen hier.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Fred Albers, afd. Openbare Werken tel.nr: 0224-574157.

LAAT DIT NIET GEBEUREN