NCRV

Moeder Maas

Het water in Zuid-Limburg in NCRV natuurserie Moeder Maas

Donderdag 13 september
19.55 uur, Nederland 2

In de zesdelige natuurserie Moeder Maas van de NCRV passeert een groot aantal themaâs rondom water en waterbeheer in Limburg de revue. Want âMoeder Maasâ kent vele gezichten. Recreanten vinden ruimte en rust voor schippers is de rivier vervoerstraject en steeds meer Limburgers krijgen drinkwater uit de rivier. Maar ook wordt Limburg soms, tijdens hoge waterstanden, geconfronteerd met de verwoestende kant van de Maas.

Zoals in deze tweede aflevering te zien is, zorgen de heuvels en dalen, de vele snelstromende beekjes en cultuurhistorische bouwwerken in Zuid-Limburg voor een idyllische aanblik. Nergens in Nederland tref je een vergelijkbaar landschap aan. Omdat de bodem in Zuid-Limburg uit löss en mergel bestaat, zit er veel kalk in het water. Dit heeft gevolgen voor de drinkwaterwinning uit grondwater. Daarom aandacht voor een van de pompstations, de onthardingsfabriek De Beitel in Heerlen en de meldkamer in de watertoren van Schimmert, waar de productie van drinkwater voor de hele provincie wordt gevolgd.

Ook de steden Maastricht en Heerlen komen aan bod. Langs de Maas in Maastricht vinden vele restauratie- en nieuwprojecten plaats. In Heerlen is het water in het verleden juist uit de stad verbannen. Regenwater ging meteen het riool in en beken werden overkluisd. Nu maakt Heerlen water in de stad weer zichtbaar.