Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 11 september 2007

Basisschool De Hoeksteen en Gedeputeerde Moens openen potstal

Natuurgedeputeerde Albert Moens opent samen met groep 5 van Basisschool de Hoeksteen uit Landsmeer de potstal aan de Kanaaldijk op 13 september. Met de bouw van de potstal door Landschap Noord-Holland en het in gebruik geven van deze stal aan agrariër Jan en Martha Schaap, gekoppeld aan het beheer van graslanden voor weidevogels, kan Landschap Noord-Holland het duurzaam natuurbeheer van 180 hectare in het Ilperveld veilig stellen.

Het beheer van graslanden in veenweidegebieden is in heel Nederland een probleem. Veel van deze gebieden verruigen, wat ten koste gaat van de weidevogels. Puur agrarisch beheer is onrendabel. Dit geldt zeker voor het Ilperveld vanwege het vele vaarland. Dat vraagt dus om een andere manier van werken. In de potstal gebruiken 80 runderen met jongvee zo'n 100 ton riet en ruigte uit het Ilperveld per jaar als strooisel. Zij zetten het ter plekke om in ruige stalmest, dat in het najaar wordt uitgereden in het Ilperveld. Dit is van groot belang is voor de weidevogels.

De potstal is gerealiseerd mede dankzij bijdagen van de EU (LIFE, Natura 2000), provincie Noord-Holland, VSBfonds, Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcode Loterij.

De feestelijke opening voor genodigden is op donderdagmiddag 13 september. Bewoners uit de regio en andere belangstellenden kunnen op zondag 16 september een kijkje nemen in de potstal, tijdens de Open Dag Ilperveld. Er zijn kalfjes te bewonderen, een markt met streekeigen producten en kinderactiviteiten en als bijzonderheid een vaartocht in combinatie met een wandeling in een gebied in het Ilperveld waar dit normaal niet kan. De Open Dag Ilperveld is een initiatief van Landschap Noord-Holland en agrariër Jan en Martha Schaap en is gesponsord door Bouwgroep Buitenhuis.



Landschap Noord-Holland