Gemeente Leeuwarden

Uitnodiging aan de pers

Schoenmaatjes in Leeuwarden

Schoenmaatjes van Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs, bezoekt Leeuwarden.

De plaatsvervangend voorzitter van de Leeuwarder gemeenteraad, de heer Jan van Olphen ontvangt de ontwikkelingsorganisatie op donderdag 13 september om 09.00 uur bij OBS De Weide in Aldlân.

EO presentatrice Rebecca Bijker en zanger Brace rijden met een knalgele Amerikaanse schoolbus langs basisscholen in heel Nederland. Met een rapworkshop enthousiasmeert Brace de kinderen om een schoenendoos te vullen met speelgoed en schoolspullen voor leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden. Vorig jaar ontvingen meer dan 150.000 kinderen een versierde doos tijdens Schoenmaatjes (voorheen Operatie Schoenendoos)

Streepjescode vergroot betrokkenheid

De kinderen kunnen van september tot en met december hun eigen schoenendoos vullen. De dozen worden verzameld bij twintig inleverpunten verspreid door heel Nederland en worden daarna verzonden naar bijvoorbeeld Malawi of Moldavië.

Dit jaar krijgen de kinderen voor het eerst een barcode die ze op hun schoenendoos kunnen plakken zodat ze hun doos kunnen volgen. Ze ontvangen bericht van Edukans als hun schoenendoos in een land is afgeleverd. Het is leuk en leerzaam voor een kind om te weten dat zijn doos bijvoorbeeld in Malawi is beland. Met deze actie hoopt Edukans de betrokkenheid en de bewustwording van kinderen bij het ontwikkelingswerk te vergroten. In de afgelopen twaalf jaar zijn meer dan 1 miljoen kinderen blij gemaakt met schoenendozen.

De Schoenmaatjes bustour is ook de aftrap voor de recordpoging in het Guinness Book of Records. Edukans wil de grootste schoenendozenpiramide bouwen.

U bent van harte welkom om bij de bijeenkomst bij OBS De Weide aanwezig te zijn.

=====================

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden 058 -2334002.