Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 202

datum: 12 september 2007

Ramadan Festival in Amersfoort

Tijdens de Ramadan van 13 september t/m 13 oktober 2007 worden verschillende activiteiten georganiseerd in Amersfoort. Een grote iftarmaaltijd op de Hof, Hospitality Dinners, Interculturele Jongeren Conferentie, Ramadan Night, Sugar Party en nog meer. Deze activiteiten worden georganiseerd om ontmoeting en dialoog tussen moslims en niet-moslims te stimuleren.

Amersfoort wil een stad zijn waarin iedereen zich welkom weet en waarin burgers zich verantwoordelijk voelen voor de samenleving. Om dit te bevorderen worden initiatieven zoals het Ramadan Festival gestimuleerd en ondersteund. De organisatie is in handen van bureau MEX-IT, Young Vision en vele andere organisaties. Actuele informatie over alle activiteiten die plaatsvinden in het kader van het Ramadan Festival in Amersfoort en overige informatie staat op de website: www.ramadanfestival.nl

Iftarbijeenkomsten
De iftarmaaltijd is de maaltijd, waarmee het vasten na zonsondergang verbroken wordt. In samenwerking met lokale organisaties zullen in Amersfoort enkele grotere iftarbijeenkomsten plaatsvinden waarbij ontmoeting en dialoog centraal staan. Buurtbewoners kunnen gratis deelnemen aan een iftarmaaltijd. Deze maaltijden beginnen om circa 19.00 uur. Bewoners hoeven zich niet aan te melden, u kunt ook gewoon langs komen. . 23 september in Moskee Mevlana, Van Galenstraat 37A, georganiseerd door Stichting Mevlana Moskee . 1 oktober in De Roef, Van Assenraadstraat 2, georganiseerd door Stichting Meridiaan . 9 oktober in De Kamers, Wezeperberg 8, georganiseerd door De Kamers

Alle Amersfoorters zijn van harte welkom om in een grote tent op de Hof een goed gesprek aan te gaan en gratis mee te eten op: . 4 oktober vanaf 18.30 uur op De Hof. Deze speciale maaltijd wordt door diverse moslimorganisaties gezamenlijk georganiseerd (Islamitische Stichting Mevlana Moskee, Stichting Rahman, SICAF, El Fath, El Tawhid, Stichting Meridiaan en Stichting de Brug).

Hospitality dinners

Onderdeel van het festivalprogramma zijn de zogenaamde Hospitality Dinners. Hierbij stellen islamitische families hun eetkamer beschikbaar voor mensen van verschillende komaf om kennis te maken met elkaars leefwereld. Wilt u eens uitgenodigd worden bij een moslimgezin om gezamenlijk van een iftarmaaltijd te genieten en de ramadansfeer te ervaren? Of wilt u als moslimgezin uw gastvrijheid aanbieden aan gasten met een niet-moslimachtergrond? Dan kunt u zich opgeven via de website www.ramadanfestival.nl. Of meldt u telefonisch aan bij Astrid Delaere, telefoon 020 - 408 49 59.

Interculturele Jongeren Conferentie (I.J.C.)
Voor een selecte groep jongeren van 16 t/m 26 jaar is er een speciale Interculturele Jongeren Conferentie. De conferentie is bedoeld om de toekomstige bruggenbouwers van onze multiculturele samenleving samen te brengen. Het programma bestaat uit een openingsconferentie, diverse workshops, masterclasses en een slotbijeenkomst. Het is de bedoeling dat zij gezamenlijk kennis uitwisselen en vergroten, leiderschap ontwikkelen en nadenken over nieuwe initiatieven op het gebied van ontmoeting en dialoog tussen jongeren met verschillende culturele en religieuze afkomsten.

Sugar Party

Tijdens dit feest presenteren de jongeren van de Interculturele Jongeren Conferentie de resultaten van de conferentie. Op 18 oktober vanaf 19.00-24.00 uur in de Stadshal De Flint, Coninckstraat 60. Toegang is gratis.

033 Ewa Matie

Op 29 september om 16.00 uur wordt in De Kamers, Wezeperberg 8, de film 'Ewa Matie' vertoond en volgt een jongerendebat. Beiden zijn vrij toegankelijk. Aansluitend op het debat is het mogelijk deel te nemen aan de Ramadan Night.

Ramadan Night

Op zaterdagavond 29 september is er een speciale culturele avond met een iftarmaaltijd en live muziek vanuit verschillende culturele en religieuze stromingen: de Ramadan Night. Een bijzondere avond met gastoptredens van Promise, El Souiri en Raj Mohan in De Kamers, Wezeperberg 8. De zaal is vanaf 19.00 uur open. Iftarmaaltijd begint precies om 19.22 uur. Kosten zijn E 12,50.

Opening en slotmanifestatie

Het Ramadan festival 2007 wordt dit jaar op 13 september geopend in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. De slotmanifestatie op 20 oktober vindt plaats in Passenger Terminal in Amsterdam. Organisaties en instellingen uit Amersfoort worden hiervoor uitgenodigd.

Informatie:

Voor meer informatie over de activiteiten kunt u contact opnemen met Larissa Belo-van Beek, adviseur MEX-IT, telefoon 020 488 99 77, e-mail: Lvanbeek@mex-it.com. Of Susan Coen, communicatiemedewerker gemeente Amersfoort, Sector Welzijn Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon 033 469 43 24, e-mail: s.coen@amersfoort.nl.


---- --