Gemeente 's-Hertogenbosch

13-09-2007
Schatzoeken in 's-Hertogenbosch
De gemeente `s-Hertogenbosch ontwikkelde in samenwerking met de bekende schrijfster van kinderboeken en educatief materiaal Annemarie Bon een lespakket voor de groepen 5 van het basisonderwijs. Doel hiervan is het benadrukken van erfgoed en cultuur in de gemeente. Met het unieke lespakket "De schatten van de draak" leren kinderen op een leuke en actieve manier de bijzonderheden van hun eigen gemeente kennen. Spelenderwijs worden de geheimen van de verschillende delen van 's-Hertogenbosch en omgeving ontdekt. Daarbij sluit deze vorm van themagericht onderwijs volledig aan op de kerndoelen voor wereldoriƫntatie en kunstzinnige vorming.

Ontdekkingsreis door de gemeente
In het lespakket komen de verschillende delen van de gemeente aan bod. Naast dat het lespakket bijzonder leuk is, is het ook bijzonder handig in de opzet. Zo kan het pakket klassikaal, individueel of in groepjes worden gebruikt. Omdat het in modules is opgebouwd, kunnen leerlingen er een week, enkele maanden of zelfs een heel schooljaar mee bezig zijn. Het lespakket is uit te breiden met excursies naar verschillende locaties in de omgeving. Zo zijn schoolklassen bijvoorbeeld welkom bij Staatsbosbeheer, Grasso, de Melkfabriek, de Scouting, Museum Hertogsgemaal, de Schutterij en het Kruithuis.

Schatkist
"De schatten van de draak" wordt aangeboden in een grote schatkist. Daarin bevinden zich (schat)kaarten en een docentenhandleiding: deze bevat per hoofdstuk uitgebreide achtergrondinformatie, lessuggesties en werkbladen voor bij de twaalf schatten die verborgen liggen binnen het eigen stadsdeel. Maar dat is nog niet alles. In de kist bevindt zich ook allerhande archeologisch- en archiefmateriaal om een expositie in de klas mee in te richten.

Verkiezing
Aan de basis van het project ligt de verkiezing van een object/monument of archeologische vindplaats uit hun eigen omgeving. De leerlingen kiezen de voor hen belangrijkste schat. Om die keuze te kunnen maken, moeten de kinderen hun eigen wijk onderzoeken met de schatkaart en het andere lesmateriaal. Die schat wordt symbolisch in een schatkistje gestopt en voor drie jaar in bewaring gegeven bij "de draak" in de Muzerije. Na drie jaar openen de kinderen, die dan in groep 8 zitten, hun schatkistjes als start voor een nieuw project in groep 5. Kortom een uniek project!

Vanaf september gratis schatzoeken
Het lespakket "De schatten van de draak" wordt vanaf september gratis via het centrum kunstzinnige vorming de Muzerije aangeboden aan het basisonderwijs in de regio `s-Hertogenbosch, als onderdeel van het programma Klas en Kunst.

Knallende opening
Op 19 september a.s. om 14.00 uur worden de eerste schatkisten op bijzondere wijze, aan het basisonderwijs, aangeboden op de Citadel (BHIC), Zuid-Willemsvaart 2 in
's-Hertogenbosch.