Gemeente Woerden


* Persberichten

Rol gemeente bij de bioscoop

13 sep 2007
Er blijkt onduidelijkheid te bestaan over de rol van de gemeente bij het verdwijnen van de bioscoop in Woerden. Graag licht wethouder Johan Strik (Woerden Bouwt) daarom deze rol toe.
Geschiedenis
Wethouder Strik: "Het gebouw van de bioscoop, de Meent, is het kerkgebouw geweest van de Nederlands Hervormde Kerk. Toen het pand niet langer werd gebruikt voor kerkelijke activiteiten, is het verkocht aan een bouwgroep. Deze had grootse bouwplannen, maar die werden door de raad afgekeurd. De Meent werd vervolgens doorverkocht aan een andere bouworganisatie, die de Meent tijdelijk aan ondernemer Geert Dolfing heeft verhuurd om er bioscoop Annex in te starten."

Hoewel een bioscoop geen gemeentelijke faciliteit is, was de gemeente blij met deze nieuwe bioscoop in Woerden, een culturele verrijking voor de stad. De betrokkenheid van de gemeente bij de start van de bioscoop betrof onder andere het voeren van gesprekken met bewoners, het plaatsen van fietsenrekken en bebording. De bioscoop Annex werd een succes.

Tijdelijke locatie
"Omdat vanaf de start van bioscoop Annex voor iedereen duidelijk was dat het een tijdelijke huurlocatie was, hebben wij samen met ondernemer Geert Dolfing veel tijd geïnvesteerd in het zoeken naar nieuwe locaties," vertelt Johan Strik.
"Zo zijn panden aan de Hoge Rijndijk, Middelland-Noord, Middelland-Zuid en op het Defensie-eiland bekeken. Daarbij speelde mee dat het concept van bioscopen de laatste jaren erg is veranderd. Tegenwoordig komen er meer en meer grote bioscopen met gratis parkeerruimte.
Geert Dolfing heeft de afgelopen periode veel rondgekeken en gesproken in de bioscoopbranche. Om zijn nieuwe bioscoop rendabel te maken, moest de nieuwe locatie ruimte bieden aan vier zalen met in totaal 700 stoelen. Bovendien moest de locatie negen meter hoog zijn en het parkeren moest gratis zijn."

De Sluis
Een mogelijke nieuwe locatie voor de bioscoop is het pand van De Sluis. Technisch gezien een prima locatie, maar ondernemer Geert Dolfing vindt dat de omgeving van de locatie te weinig uitstraling heeft om een investering te plegen van EUR 1,2 miljoen. Johan Strik: "Daar heeft de gemeente alle begrip voor. Het is zijn bedrijf, zijn ondernemingsrisico en zijn investering. De gemeente Woerden gaat nu de locatie van De Sluis bekijken om mogelijk de omgevingsplannen te veranderen. Maar dit zal niet eerder gereed zijn dan in de zomer van 2011."

Tijdelijke noodbioscoop
De gemeente begrijpt het standpunt van de ondernemer, maar vindt het erg jammer dat Woerden straks geen bioscoop meer heeft. "Daarom is de gemeente nu heel actief op zoek naar een locatie voor een tijdelijke noodbioscoop. Een ruimte op het Defensie-eiland lijkt tot de mogelijkheden te behoren.

De bioscoop zou dan met vrijwilligers moeten gaan draaien. Wilt u betrokken zijn bij de tijdelijke noodbioscoop? Stuur dan een mailbericht naar stadhuis@woerden.nl onder vermelding van Johan Strik/bioscoop. "We hopen snel van start te kunnen gaan," aldus wethouder Johan Strik.

Zie ook eerder nieuwsbericht:

* Wethouder Johan Strik neem handtekeningen in onvangst voor bioscoop (6 september)

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |