Belgische Federale Overheid


12-09-2007

Vogeltrek: beschermingsmaatregelen tegen vogelgriep

De volgende trek van wilde vogels die naar het zuiden vliegen om er te overwinteren, vormt een risico dat het H5N1-virus (vogelgriepvirus) op het Belgische pluimvee overdragen zou worden. Aangezien er onlangs nog een aantal besmettingsgevallen op het Europese grondgebied gesignaleerd zijn, vreest men dat ook in ons land besmette vogels hun doortocht zullen maken.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) versterkt dus de al bestaande beschermingsmaatregelen. Ze breidt enkele van haar verplichtingen voor hobbyhouders van pluimvee die in gevoelige natuurgebieden wonen verder uit.

Raadpleeg de kaarten van de gevoelige natuurgebieden.

Maatregelen die in werking treden vanaf 11 september 2007

De volgende nieuwe maatregelen zijn minstens tot 31 oktober van kracht:

Het is verplicht om pluimvee binnen de 24 uur te kunnen afschermen in het geval dat de situatie slecht evolueert.

De dieren mogen enkel binnen, of op een plaats die niet toegankelijk is voor wilde vogels, gevoederd en gedrenkt worden.

Vogelmarkten zijn enkel toegankelijk voor professionele handelaars.

Anderzijds mogen particulieren met hun pluimvee wel deelnemen aan wedstrijden en tentoonstellingen, op voorwaarde dat ze de dieren daar niet te koop aanbieden. Deelname aan dergelijke manifestaties met professioneel gehouden levend pluimvee is verboden.

Ten slotte dringt het FAVV bij iedere burger aan op de nodige waakzaamheid voor dit onderwerp. Zo moet u elke vaststelling van een verdacht aantal dode vogels (één zwaan, vijf eenden of twintig watervogels) onmiddellijk signaleren via het gratis nummer 0800 99 777.

Meer informatie over vogelgriep op de website van het FAVV.