Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees Parlement vraagt lidstaten rookverbod op de werkvloer in te voeren (13/09/07)

De Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement heeft de lidstaten vandaag een duidelijke opdracht meegegeven: binnen twee jaar moeten ze een onbeperkt rookverbod in alle gesloten werkruimtes invoeren. Het Europees Parlement verzoekt de Europese Commissie daarnaast om een wijziging op de kaderrichtlijn inzake de veiligheid en gezondheid van werknemers op het werk voor te stellen die alle werkgevers ertoe verplicht ervoor te zorgen dat de werkplek vrij van tabaksrook is. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels ijverde mee voor deze beslissing en benadrukt hoe belangrijk een gelijke aanpak in alle lidstaten is.

Frieda Brepoels: "De nefaste gevolgen van roken zijn alom bekend. Jaarlijks sterven er in de EU 650.000 rokers. Wat echter vaak vergeten wordt is dat ook 80.000 Europeanen per jaar overlijden als gevolg van passief roken. Onderzoek toont aan dat personen die werken in ruimtes waar er gerookt mag worden 50% meer kans hebben op longkanker dan hun collega"s die in rookvrije plaatsen werken. Deze cijfers moeten volstaan om de lidstaten tot actie aan te sporen. Want hoewel de meeste lidstaten werken aan een eigen regelgeving inzake roken in openbare ruimtes, is de toepassing op de werkvloer niet overal even efficiënt. Alle Europeanen hebben recht op een even goede bescherming tegen passief roken. Daarom ondersteun ik de vraag naar een totaal Europees rookverbod op de werkvloer, inclusief de horeca. Ervaring leert ons dat in landen waar een dergelijk verbod al van kracht is, de omzet in de horeca er niet op achteruit is gegaan."

Verder vraagt het Parlement dat de Commissie de Richtlijn inzake tabaksprodukten herziet. Additieven waarvan is bewezen dat ze carcinogeen zijn en verslavend werken, moeten verboden worden. Alle additieven moeten volledig vermeld worden op de pakjes en producenten moeten alle bestaande toxicologische gegevens over additieven en stoffen in tabaksrook openbaar maken.

Frieda Brepoels diende zelf een aantal voorstellen in die moeten vermijden dat jongeren te vaak worden blootgesteld aan de verleiding van tabaksprodukten. Zo mogen tabaksproducten niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 en mag er geen internetreklame meer worden gemaakt. Frieda Brepoels diende ook een voorstel in om sigarettenautomaten uit het straatbeeld te doen verdwijnen. Dit voorstelde haalde het jammer genoeg niet, maar Frieda Brepoels zal het bij de plenaire stemming opnieuw indienen.

Het Europees Parlement verzoekt de lidstaten tenslotte om de anti-rookbehandelingen toegankelijker en betaalbaarder te maken.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu