Ingezonden persbericht


Utrecht, 14 september 2007

P E R S B E R I C H T

Eerste steunpunten klaar voor opvang Mantelzorgers GGZ

De eerste lichting Steunpunten Mantelzorg is er klaar voor om mantelzorgers van mensen met psychiatrische problematiek op te vangen. Dat is het resultaat van een gezamenlijk project van familieorganisaties in het Landelijk Platform GGz en Mezzo, landelijke Vereniging voor Mantelzorg en Vrijwilligerszorg. Steunpunten met kennis van de GGZ zijn voortaan herkenbaar aan een 'Brug-vignet'. Zeven steunpunten ontvangen vrijdag het vignet tijdens een werkconferentie in De Driehoek in Utrecht. De zeven hebben een gedegen training achter de rug en hebben contact gelegd met familieorganisaties in de eigen regio. Dit stelt ze in staat een goede eerste opvang te verzorgen voor een groep mantelzorgers die tot nu toe nauwelijks bij de steunpunten aanklopte.

Met zo'n 180 punten door het hele land, vaak ondersteund door beroepskrachten, beschikken de Steunpunten Mantelzorg over een groot potentieel om mensen in de omgeving van een zieke of gehandicapte te ondersteunen. Toch trokken familieleden van mensen met GGZ-problematiek er tot nu toe nauwelijks aan de bel, leren de cijfers. Zij zoeken hun heil eerder bij familieorganisaties in de GGZ, die voor hen vaak een stevig aanbod hebben. Maar daarmee lopen ze tegelijk vormen van ondersteuning mis die juist Steunpunten weer kunnen bieden. Zoals intensieve individuele ondersteuning, respijtzorg en juridische hulp.

Met het project De Brug zijn Mezzo en familieorganisaties uit het Landelijk Platform GGz er nu in geslaagd het beste van beide werelden met elkaar verenigen. Niet door Steunpunten het werk van familieorganisaties over te laten doen en dus meer te bieden van hetzelfde, maar door gebruik te maken van elkaars expertise en mogelijkheden en daar slim bij aan te sluiten. De steunpunten die nu als eerste het Brug-vignet ontvangen zijn gevestigd in Twente, Amsterdam, Lelystad, Zuid Holland Zuid, Westelijke Mijnstreek, Gouda en Emmeloord.

Medewerkers van deze Steunpunten volgden in het voorjaar een gedegen training die speciaal voor het project werd ontwikkeld door het Trimbos-instituut. Zij toonden zich zeer enthousiast over de inhoud en het niveau van deze training. De komende maanden zal de training nog diverse malen worden aangeboden zodat ook andere Steunpunten Mantelzorg nog optimaal de gelegenheid krijgen om zichzelf kosteloos bij te scholen op het thema "Mantelzorger GGz".

De familieorganisaties Ypsilon en Labyrint~In Perspectief zijn samen met Mezzo en het Platform GGz de kartrekkers van het project. Meer informatie is te vinden op ypsilon.org/de_brug

__________________________________

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht