Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


13 sep 2007

Gemeenten gezocht voor deelname pilot toezicht op Drank- en Horecawet

De ministeries van BZK en VWS vragen gemeenten mee te doen met een pilot over het toezicht op de Drank- en Horecawet. Deze pilot is bedoeld om inzicht te krijgen in de ervaringen van gemeenten met de overdracht van het toezicht op de DHW.

Jongeren drinken de laatste jaren meer en vaker dan tien jaar geleden. Bovendien beginnen ze op steeds jongere leeftijd met drinken. Eén van de manieren om deze problematiek aan te pakken, is een strenge controle van de leeftijdsgrenzen.

Nu controleert de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) het toezicht op de Drank- en Horecawet, maar in het Bestuursakkoord Rijk-VNG is afgesproken dat dit toezicht overgaat naar gemeenten. Vooruitlopend op de wetswijziging gaat in januari 2008 de pilot Toezicht Drank- en Horecawet (DHW) van start.

Tien gemeenten (of regio's van meerdere gemeenten) krijgen de mogelijkheid mee te doen aan deze pilot, en gedurende twee jaar proef te draaien met het toezicht op de Drank- en Horecawet. Gemeenten kunnen zich tot 8 oktober aanmelden.