GroenLinks

Europarlement eist schonere auto´s voor 2012

CO2-uitstoot auto's 12 september 2007

De milieucommissie in het Europees Parlement wil de CO2-uitstoot van personenauto´s in Europa drastisch verminderen. De gemiddelde CO2-uitstoot per auto mag in 2012 niet méér bedragen dan 120 gram per kilometer. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) prijst deze concrete maatregel in de strijd tegen klimaatverandering.

Volgens Buitenweg zijn de bindende afspraken waarmee de milieucommissie instemde hard nodig. In 1999 waren er al vrijwillige afspraken gemaakt tussen de auto-industrie en de Europese Commissie om de gemiddelde uitstoot van nieuwe personenauto´s te beperken tot 140 gram CO2-uitstoot per kilometer in 2008 en tot 120 gram in 2012.

Selectief geheugen
Buitenweg: "Veel autofabrikanten doen net alsof ze vergeten zijn dat ze ooit de afspraak zijn aangegaan om personenauto´s te produceren met minder CO2-uitstoot. Slechts 25 % van de automakers richt zich écht op de vrijwillige afspraak voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. De meeste autofabrikanten willen bovendien de uitstoot van grote terreinwagens niet meerekenen voor het gemiddelde. Dat is immoreel, want juist deze auto´s leveren een grote bijdrage aan de klimaatverandering", zegt Buitenweg.

Bindende maatregelen nodig
Personenauto´s zijn verantwoordelijk voor 19 % van de Europese uitstoot van CO2. De gemiddelde uitstoot van alle verkochte auto´s op de EU-markt bedroeg in 2004 nog 162 gram CO2 per kilometer. Sindsdien is die slechts met 2 gram gedaald. Volgens Buitenweg is het daarom van groot belang om druk uit te oefenen op de auto-industrie door het stellen van bindende maatregelen.

Technisch mogelijk
De maatregel gaat overigens alleen voor nieuwe auto´s gelden. De consument zal daarom nauwelijks door deze maatregel worden getroffen. Buitenweg: "Technisch is het mogelijk en de consument ondervindt geen hinder van de maatregel. Het is onbegrijpelijk dat eerdere voorstellen voor bindende uitstootlimieten niet zijn aangenomen, maar ik ben blij en opgelucht dat we nu echt iets doen om de klimaatverandering tegen te gaan."

Zie ook:

* Maak knieval voor Duitse auto-industrie ongedaan (7 februari 2007)

* dossier Schone lucht, klimaat en energie