GroenLinks

Turkije-resolutie weinig opzienbarend

Turkije en Europa 13 september 2007

Weinig opzienbarend, maar inhoudelijk in orde. Dat is het oordeel van europarlementariƫr Joost Lagendijk over de ontwerpresolutie over Turkije, die het Europees Parlement op 13 september voor het eerst bespreekt.

Lagendijk, die voorzitter is van de Turkije-delegatie van het Parlement, is niet ontevreden met de inhoud van de resolutie. Toch had hij liever gewild dat rapporteur Ria Oomen-Ruiten (CDA) de resolutie niet op dit moment had ingediend.

Eigenlijk te vroeg
"Het is veel te vroeg om al een mening te vormen over de nieuwe Turkse regering, die pas sinds 29 augustus in functie is. Ze hebben nog weinig meer gedaan dan een regeringsverklaring opstellen. Toch wilde rapporteur Oomen-Ruiten nu al een resolutie uitbrengen. Ze hoopt dat het parlement met deze resolutie invloed kan uitoefenen op het jaarlijkse voortgangsrapport, dat de Europese Commissie op 6 november uitbrengt. Ik denk dat het daarvoor te kort dag is."

Ingrijpende wijzigingsvoorstellen te verwachten Op het eerste gezicht is er dan nog geen probleem. Er staat niets opzienbarends in de resolutie. Maar dat zou kunnen veranderen. Lagendijk: "Bij een dergelijk gevoelig onderwerp als Turkije worden er altijd ingrijpende wijzigingsvoorstellen ingediend. Verschillende partijen willen om uiteenlopende redenen het land onder druk zetten. Voor sommigen is het meer of minder verhulde doel een toekomstig lidmaatschap uit te sluiten. Het wordt nog een heel karwei om de resolutie ongeschonden door het parlement te loodsen."

Zie ook:

* dossier Turkije en EU-lidmaatschap