Ministerie van Defensie

13-09-2007 11:32

MARINE RONDT NOODHULP NICARAGUA AF

Veel transporten bleken alleen mogelijk met de Lynx boordhelikopter van Hr.Ms. Van Nes

Hr.Ms. Van Nes en Hr. Ms. Pelikaan hebben woensdag de noodhulpoperatie aan het door een orkaan geteisterde Nicaragua afgerond. Beide marineschepen keren terug richting Nederlandse Antillen.

Bekijk foto's

Hulpteams van de bemanning van Hr.Ms. Van Nes zijn met behulp van de motorboten van het fregat teruggekeerd aan boord. Na het overbrengen van een laatste partij goederen naar het zwaar getroffen plaatsje Dakura vervolgt het fregat haar missie in het Caribisch gebied. Het transportschip Hr. Ms. Pelikaan volgt de Van Nes nadat de resterende noodhulppakketten naar de havenplaats Puerto Cabezas zijn gebracht.

Schoonmaken van lokale ziekenboeg (o.a. gebroken ampullen, padden, kakkerlakken)

Gedurende de afgelopen dagen steunden hulpteams van de Van Nes de bevolking bij het ruimen van bomen en puin, het weer opzetten van een kleine kliniek, het herstellen van drinkwatervoorziening en het coördineren van de hulpacties door de lokale autoriteiten. Andere marinemannen en -vrouwen deelden voedsel, drinkwater en andere eerste levensbehoeften uit.

In totaal transporteerden de twee marineschepen een kleine twintig ton hulpgoederen naar met name zeer moeilijk bereikbare en ondergelopen dorpen en gemeenschappen. Veel transporten bleken alleen mogelijk door de lucht met de boordhelikopter van Hr.Ms. Van Nes.

Gerelateerde links:
Van Nes en Pelikaan samen sterk in rampgebied
Ook Hr.Ms. Pelikaan op weg naar rampgebied (video) Hr.Ms. Van Nes biedt hulp in rampgebied
Opsporing en redding voor kust Nicaragua