Gemeente Leeuwarden

Wijkpanels en dorpsbelangen op politiebureau

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-09-2007) Het politiebureau aan de Holstmeerweg opende dinsdagavond haar goed beveiligde deuren voor de openingsbijeenkomst voor wijkpanels en dorpsbelangen.
Voor de panels was dit een mooie geledenheid om nader kennis te maken met de buurtagenten en het reilen en zeilen op het politiebureau. Het was een informele bijeenkomst waarbij een ontspannen sfeer heerste. Ruim 120 personen waren aanwezig.

Na de toespraken van loco-burgemeester Gerrit Krol en teamchef Marc Jacobs volgde een spectaculaire demonstratie van agenten op een mountainbike. Deze `bikers' lieten een aantal technieken zien hoe ze iemand tot stilstand brengen.
Vervolgens werden alle wijkpanels in groepen verdeeld, ieder met een eigen wijkagent. De politie gaf uitleg over de dagelijkse gang van zaken en dilemma's waar agenten voor komen te staan. Bijvoorbeeld het wel of niet trekken van een wapen en de snelheid waarmee dat moet gebeuren. De vrijwilligers konden dit zelf ervaren door de rol van agent op zich te nemen met behulp van een interactieve simulatiefilm. Ook werd uitleg gegeven over de meldkamer van de politie.

Twee keer per jaar organiseert wijkmanagement van de gemeente Leeuwarden een bijeenkomst voor wijkpanels en dorpsbelangen. Het doel van deze bijeenkomsten is elkaar informeren en de panels waardering te geven voor hun inzet. Door de inzet van de panels is het mogelijk om in een vroeg stadium bewoners bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen te betrekken.