Provincie Flevoland



Statencommissie bespreekt evaluatierapport burgerjury

Op woensdag 12 september bespreekt de commissie `Ruimte' van Provinciale Staten een extern evaluatierapport met betrekking tot de burgerjury. De burgerjury is op initatief van Provinciale Staten ingezet bij de totstandkoming van het Omgevingsplan Flevoland. Onderzocht is of de burgerjury heeft bijgedragen aan de democratische kwaliteit van de besluitvorming over het Omgevingsplan.

Het idee van een burgerjury past binnen een nieuwe sturingsfilosofie en de omslag naar het dualisme. Het voorstel werd met enige scepsis ontvangen. Tegelijk was er duidelijk interesse voor deze vorm van burgerparticipatie. Er werden drie burgerjury's gevormd; Noord, Oost en Zuid. Deze jury's werden begeleid door een team van de Vrije Universiteit Amsterdam. De burgerjury's hebben advies uitgebracht aan Provinciale Staten. Vooraf had de projectcommissie duidelijk gemaakt dat de adviezen de status van raadpleging zouden hebben.

Het externe evaluatieonderzoek is uitgevoerd door een onderzoeker van de Erasmusuniversiteit, dr. Arthur R. Edwards en is getiteld 'Jury's achter Lely's meesterwerk'. In juni van dit jaar heeft hij zijn onderzoek gepresenteerd, dat nu voor ligt ter bespreking in de commissie Ruimte. Het rapport is te downloaden via de provinciale website: http://provincie.flevoland.nl/bestuur/ps/burgerjury/