Universiteit Twente

Fotoakoestiek brengt bloedvaten rondom borsttumor in beeld

Eerste tests in ziekenhuis met Photoacoustic Mammoscope

Fotoakoestische technieken kunnen een waardevolle aanvulling vormen op echo's en röntgenfoto's bij de vaststelling van borstkanker. Dat blijkt uit de eerste tests bij patiënten waarbij gebruik is gemaakt van de Photoacoustic Mammoscope die door de Universiteit Twente is ontwikkeld. Vooral de verhoogde aanwezigheid van bloedvaten in en rondom een tumor is op deze manier goed in beeld te brengen, aldus onderzoeker Srirang Manohar van de groep Biophysical Engineering. De tests zijn uitgevoerd in het Medisch Spectrum Twente en de onderzoekers publiceren hun bevindingen op 13 september in het vakblad Optics Express.

Bij vier van de vijf onderzochte patiënten meten de onderzoekers gebieden met een hogere fotoakoestische intensiteit die zij toeschrijven aan de `vascularisatie' van de tumor: de tumor wordt gevoed door een dicht stelsel van kleine bloedvaten. Die zijn niet altijd goed te zien op een röntgenfoto, maar kunnen een aanwijzing zijn voor een kwaadaardige tumor. Fotoakoestiek lijkt daarmee waardevolle extra informatie te kunnen geven over de aard van de tumor: in één van de nu gepubliceerde gevallen wekken röntgenfoto en echo de indruk van een goedaardig gezwel, terwijl de fotoakoestische scan een ringvormig gebied laat zien met een hoge intensiteit die wijst op mogelijke kwaadaardigheid.

Fotoakoestische afbeelding die een ringvormig gebied laat zien dat wijst op tumor vascularisatie. Het betreffende gebied ligt op een diepte van 12 mm vanaf het oppervlak van de borst.

Luisteren naar licht

De Twente photoacoustic mammoscope (PAM) die door de UT-onderzoekers is ontwikkeld, maakt gebruik van gepulst licht uit een laser, waarmee een gedeelte van de borst wordt gescand. Door de absorptie van de laserpulsen bijvoorbeeld door een bloedvat, vindt er lokaal lichte opwarming plaats, die een drukgolf tot gevolg heeft. Die drukgolf is vervolgens te detecteren als ultrageluid. Door nu te berekenen waar de drukgolf vandaan is gekomen, kan de plaats van het bloedvat zichtbaar worden gemaakt. Een alternatief zou zijn om direct het licht te meten dat door het weefsel schijnt. Dit wordt echter onderweg dusdanig verstrooid dat het complex is om een goede afbeelding te krijgen. Zou alleen ultrageluid gebruikt worden zoals bij een echo, dan komen de details van bloedvaten niet in beeld omdat bloed nauwelijks ultrageluid reflecteert. De combinatie van licht en ultrageluid heft deze beide nadelen op: ultrageluid wordt niet verstrooid en het fotoakoestische signaal geeft het effect van licht op de bloedvaten weer.

De Twente Photoacoustic Mammoscope

Sneller

Anders dan bij het maken van een röntgenmammogram, wordt de PAM-scan uitgevoerd terwijl de patiënt ligt. De borst wordt slechts licht ingeklemd en het onderzoek is weinig belastend. Wel kost een scan op dit moment nog ongeveer een half uur. Met snellere detectoren voor ultrageluid is deze snelheid op te voeren, verwacht Manohar.

Het onderzoek toont de bruikbaarheid van fotoakoestiek aan om vascularisatie rondom een tumor in beeld te brengen. Nader onderzoek is nodig om vast te stellen tot op welke hoogte deze beelden iets zeggen over de aard van de tumor. Hiervoor zijn klinische studies op grotere schaal nodig.

Het onderzoek is een samenwerking van het Instituut voor Biomedische Technologie (BMTI) van de UT met de ziekenhuizen van Medisch Spectrum Twente in Enschede en Oldenzaal. Srirang Manohar wordt ondersteund door de Technologiestichting STW en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO.

Noot voor de pers

Het artikel `Initial results of in vivo non-invasive cancer imaging in the human breast using near-infrared photoacoustics' verschijnt in het online journal Optics Express. De auteurs zijn Srirang Manohar, Susanne Vaartjes, Johan van Hespen (UT/BMTI), Joost Klaase, Frank van den Engh (Medisch Spectrum Twente), Wiendelt Steenbergen (UT/BMTI) en Ton van Leeuwen (UT/BMTI en AMC Laser Centrum, Universiteit van Amsterdam).

Het artikel staat op de site van Optics Express of is op verzoek als pdf-bestand toe te sturen.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Top
Laatst gewijzigd op 13-09-2007 13:50:37 door Webmaster