Gemeente Enschede

Oproep: wie willen als `Hennik en Dika' optreden?

NatuurEducatie van de gemeente Enschede verzorgt o.a. educatieve activiteiten voor het basisonderwijs. In januari 2008 komen diverse groepen met kinderen van groep 7 en 8 naar het Ledeboerpark om samen met Hennik en Dika te ervaren hoe boeren(kinderen) honderd jaar geleden leefden van wat de directe leefomgeving hen kon bieden. Om deze activiteit te kunnen uitvoeren is NatuurEducatie op zoek naar mensen die in de rol van Hennik en Dika willen kruipen.

07-09-13_Hennik_en_Dika.jpg

Duurzaamheid toen en nu
Om kinderen te laten ervaren hoe men vroeger leefde en werkte op het Twentse platteland, worden ze door boer en boerin Hennik en Dika uitgenodigd om mee te helpen op de boerderij. Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, een authentiek Twents Los Hoes gelegen in het fraaie Ledeboerpark, leent zich daar uitstekend voor.
Om kinderen aan den lijve te laten ervaren hoe het leven er toen uitzag, worden ze in authentieke stijl ontvangen en als het ware honderd jaar terug in de tijd gevoerd.
Het is voor kinderen nieuw om te ervaren hoe men vroeger geheel leefde van wat de omgeving maar kon bieden:
"Heerlijk koken met eieren van eigen kippen, spek van het varkentje, appels uit je eigen boomgaard en meel van je graanakker. Weef je kleren met wol van je eigen schapen of met zelfverbouwde vlas en houd je warm met het houtkacheltje vol hout uit het bos". Tegenwoordig komen de appels uit Australië en de grondstof van je jack is aardolie; een heel verschil met vroeger.......

De sfeer van toen
Om kinderen écht te laten beleven hoe het leven zich vroeger op een klein boerderijtje afspeelde, wordt het bezoekerscentrum zo authentiek mogelijk aangekleed en zijn de lichten en de verwarming uit. Gelukkig brandt de houtkachel en staat er een olielampje op de tafel. Voor kinderen is het een hele belevenis om even hier te mogen "leven' en ze worden vanzelf nieuwsgierig naar alles om hen heen.

Om deze educatieve activiteit te begeleiden is NatuurEducatie op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om in de rol van Hennik of Dika met kinderen te werken.

Als u interesse heeft of meer informatie wilt hebben, dan kunt u contact opnemen met NatuurEducatie.
Vraag naar Benno Buursink tel. nr. 053 4351825.

13 september 2007