Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 september 2007

Vragen van de leden Heijnen en Kraneveldt (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over de beëindiging van vwo-bovenbouw-onderwijs in Grave


1. Heeft U ervan kennisgenomen dat de Raad van Bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) de directie en docenten van het Merletcollege in Grave opdracht heeft gegeven om onmiddellijk te stoppen met het vwo-bovenbouw-onderwijs in Grave, zodat 64 vwo-leerlingen sinds maandag 15 september jl. van de ene dag op de andere worden genoodzaakt om voor hun lessen 12 km verderop in Cuijk hun lessen te volgen?


2. Bent U het met ons eens dat het hoogst onwenselijk is dat scholieren van de ene op de andere dag worden geconfronteerd met de stopzetting van het onderwijs in de plaats waar zij het schooljaar hebben aangevangen?


3. Is de illegale situatie van het vwo-bovenbouw-onderwijs van het Merletcollege in Grave een gevolg ervan dat het OMO het beroep tegen de tweede afwijzing van de licentie heeft ingetrokken, terwijl anders een gedoogsituatie had voortgeduurd, zoals de belangengroep van ouders, leerlingen en ouderraadsleden stelt?


4. Hoe beoordeelt U de ontstane situatie en de gevolgen voor de leerlingen?


5. Verbindt U consequenties aan de manier waarop de regelgeving in deze situatie uitwerkt voor het wetsvoorstel over de planningsvrijheid? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?


6. Kunt U deze vragen in verband met het belang van de betrokken leerlingen met spoed beantwoorden?