IBM

Nieuws

Vertrouwen publiek voorwaarde voor oplossing fileprobleem

Driekwart van de automobilisten ziet meer thuiswerken als belangrijkste oplossing

Amsterdam, 11 september 2007 - Onderzoek van IBM toont aan dat zonder draagvlak van het publiek geen betere bereikbaarheid gerealiseerd kan worden. Bij de ondervraagden zijn de volgende oplossingen voor het fileprobleem favoriet: verbetering van het openbaar vervoer, beter gebruikmaken van de bestaande infrastructuur en thuiswerken.

De ondervraagde autorijders zien dat er een groot mobiliteitsprobleem is in Nederland. 40 procent van hen staat regelmatig in de file. Het verbeteren van het openbaar vervoer noemt 82 procent als de oplossing van het fileprobleem en 74 procent kiest voor beter gebruikmaken van de bestaande infrastructuur als een goede remedie. Ook thuiswerken wordt door velen (74 procent) als belangrijke oplossing gezien. Opvallend is dat werkgevers bij 48 procent van de ondervraagden thuiswerken toestaan noch ondersteunen. Daarnaast valt op dat slechts 35 procent variabel betalen per gereden kilometer als een goede oplossing voor het fileprobleem ziet.

Vooral veelrijders zien heil in het verbeteren van het openbaar vervoer, beter gebruikmaken van de bestaande infrastructuur en thuiswerken. Ook verwacht deze groep veel van de uitbreiding van het wegennet door de aanleg van ontbrekende wegtracés en aanleg van nieuwe snelwegen.

Peter Mous, directielid van IBM Nederland: "In het buitenland is al veel succes behaald met de aanpak van het fileprobleem. Meer draagvlak en vertrouwen van de consument in de overheid dragen bij aan een succesvolle aanpak van de files. Na een uitgebreide test met rekeningrijden in Stockholm uitgevoerd door IBM, zijn de files daar met 22 procent afgenomen. De publieke opinie is in acht maanden omgeslagen van 23 naar 52 procent voorstanders van rekeningrijden. Ook met thuiswerken heeft IBM positieve ervaringen: Bijna alle medewerkers hebben de mogelijkheid om vanuit een andere locatie te werken dan kantoor, 60 procent maakt hier ook zeer regelmatig gebruik van'.

Het onderzoek dat deze maand werd uitgevoerd werd vandaag gepresenteerd tijdens een persdebat. Hieruit bleek vooral dat: de overheid een belangrijke rol moet spelen in de regie voor het oplossen van de fileproblematiek, maar dit in goede samenwerking met het bedrijfsleven en de burgers. Verder noemen de deelnemers dat rekeningrijden alleen niet de oplossing is, ook elementen als openbaarvervoer, thuiswerken en wegverbreding zijn belangrijke aanbeveling in de aanpak voor het fileprobleem.

Deelnemers aan het debat waren:
Paul Nouwen (Voorzitter van het Nationaal Platform Anders Betalen voor Mobiliteit);
Elco Brinkman (Voorzitter van de Vereniging van Bouw- en Infrabedrijven `Bouwend Nederland');
Willem de Jager (adjunct directeur Mobiel & Business Development Rabobank Nederland);
Jan van Delft (algemeen Terberg Leasing / Platform Anders Omgaan met Mobiliteit);
Roelf de Boer - moderator (oud minister Verkeer en Waterstaat) Peter Mous (directie IBM Nederland).

Over IBM Nederland: www.ibm.com/nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Gerjan Vasse
IBM Corporate Communications
06-20226356
gerjan_vasse@nl.ibm.com