Stadstuin Centrum voor Reuma en Revalidatie genomineerd

13/09/2007 15:03



Het Rheumaverpleeghuis



De stadstuin rondom het Centrum voor Reuma en Revalidatie in Rotterdam, deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek is genomineerd voor de "Bedrijfstuin van het jaar 2007". De tuin is ontworpen door Piet Oudolf, ingericht met tuinmeubels van Piet Hein Eek en aangelegd door Paul Casteleijn.

Het idee achter de stadstuin is afkomstig van de cliënten zelf met ondersteuning van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001, die dit project als een waardevolle aanvulling zag op de aandacht voor de stedelijke architectuur.

Het Centrum voor Reuma en Revalidatie is gespecialiseerd in het revalideren van ouderen die met complexe gezondheidsproblemen te maken hebben. Zo zijn al meer dan 2000 mensen behandeld die getroffen zijn door een beroerte. Naast alle aandacht voor de medische en paramedische behandeling wordt ook veel aandacht besteed aan het ondersteunen van de motivatie van de cliënten en hun naasten om tot herstel te komen. Een positieve stimulerende omgeving speelt daarbij een belangrijke rol.

De stadstuin is openbaar en goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Zelfs met bed en al kunnen de cliënten naar buiten en van de tuin genieten. In het ontwerp zijn diverse oefenmogelijkheden aangebracht waar ook daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt. Soms onder begeleiding van deskundigen maar ook met hulp van vrienden of familie.

Speciaal voor deze tuin heeft Piet Hein Eek meubels ontworpen die zijn afgestemd op het gebruik door mensen die aan het revalideren zijn. De tuin is gefaseerd aangelegd en alleen de inrichting met meubels is nog niet compleet. Het geld voor het ontwerp, de aanleg, inrichting en het onderhoud van de tuin is afkomstig van fondsen, particulieren en bedrijven.

De hovenier Paul Casteleijn heeft zich onderscheiden door zijn bereidheid om zich aan te passen aan de bijzondere omstandigheden en mogelijkheden zonder dat dit ten koste ging van de hoge kwaliteitseisen die aan de stadstuin worden gesteld.