Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda

BREDA, 13 september 2007

Politie komt in actie tegen stijgend aantal berovingen

BREDA: De politie heeft de afgelopen maand een stijging gezien in het aantal berovingen in Breda ten opzichte van de voorgaande twee maanden. Tot nu toe is in september 17 keer aangifte gedaan van beroving in de stad Breda. Bij 13 gevallen is de beroving gepleegd in het centrum van Breda. In de voorgaande twee maanden vonden er 11 berovingen plaats per maand.

Op 7 september is een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden als verdachte van een beroving die gepleegd werd op de Donk. De verdachte is in verzekering gesteld en zit nog steeds vast. De recherche onderzoekt of deze verdachte in verband kan worden gebracht met meerdere berovingen.

Bij de helft van de slachtoffers die in september zijn beroofd, werd de mobiele telefoon weggegrist. Dit gebeurde tijdens het bellen of smsen op straat. De politie roept op alert te zijn bij gebruik van de telefoon op straat en bellen op straat zoveel mogelijk te beperken.

De politie zet zich extra in om het aantal straatroven terug te dringen. De recherche onderzoekt de berovingen en op straat is extra aandacht voor het surveilleren in het risicogebied. Ook werken medewerkers van Stadstoezicht mee door flyers uit te delen aan het publiek met tips ter voorkoming van straatroof. Ook staat op de folder wat te doen als men onverhoopt toch slachtoffer wordt van straatroof. Het doen van aangifte is voor de politie van groot belang om de dader te kunnen opsporen en voor het OM belangrijk om de dader uiteindelijk te kunnen vervolgen.

Man gewond bij steekincident

BREDA: De politie kreeg even na 05.00 uur op donderdagochtend melding van een steekpartij in een horecagelegenheid aan de Nieuwstraat. Eén van de eigenaren van de gelegenheid, een 45-jarige Bredanaar, was in zijn been gestoken. De politie trof het slachtoffer aan in het pand. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling en daar opgenomen. Het slachtoffer verklaarde dat hij door een man was overvallen, toen hij in het pand was.
De politie stelde direct een onderzoek in, waaronder een sporenonderzoek en heeft van meerdere personen een verklaring afgenomen. Wie de dader is is onduidelijk. Ook over motief en buit is nog niets duidelijk. De politie zet het onderzoek voort.

Vrouw aangehouden voor oplichting

BREDA: De politie hield op de woensdagmiddag een 22-jarige vrouw uit Oosterhout aan voor oplichting van een winkel aan het Kruisvoort. De vrouw wordt ervan verdacht op 6 september in samenwerking met een man de winkel te hebben opgelicht door middel van een valse bon. Het gaat hierbij om een bedrag van honderden euros. De oplichters verlieten de winkel. Op woensdagmiddag werd de vrouw herkend door een medewerker als zijnde één van de oplichters. Ze kwam wederom door middel van een bon geld terug halen en is aangehouden. Of ze deze keer ook een valse bon in bezit had zal nog worden uitgezocht.
De verdachte is in verzekering gesteld. De politie onderzoekt de zaak verder.

Vrouw aangehouden voor mishandeling moeder

ETTEN-LEUR: De politie hield op woensdagavond een 33-jarige vrouw uit Etten-Leur aan voor mishandeling van haar moeder. De verdachte vernielde een ruit van de woning van haar ouders en sloeg vervolgens haar moeder meerdere malen in het gezicht. Dit gebeurde bij een woning in het westen van Etten-Leur. Ze is hierop aangehouden. De 67-jarige moeder uit Etten-Leur deed aangifte en is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft aangifte opgenomen van het slachtoffer en de verdachte in verzekering gesteld.

74 bekeuringen bij snelheidscontrole

BREDA: de politie hield op woensdag tussen 14.25 uur en 21.25 uur een snelheidscontrole aan de Nieuwe Kadijk. Het verkeer rijdend richting de A16 werd hierbij gecontroleerd. Van de 4070 passanten waren er 74 in overtreding. Hoogst gemeten snelheid bedraagt 105 km/u, terwijl hier een maximum van 70 km/u geldt.

17-jarige automobilist en bijrijder aangehouden

BREDA: De politie hield op woensdagavond twee jongemannen aan. De twee werden gecontroleerd op het Hoogeind. Hier bleek de bestuurder een 17-jarige man uit Breda te zijn, die vanzelfsprekend niet in bezit is van een rijbewijs. Ook was de APK van de auto verlopen. In de auto is een kleine hoeveelheid heroïne, cocaïne en wiet gevonden. Daarvoor is ook de 23-jarige inzittende uit Breda aangehouden. De drugs zijn in beslag genomen. De twee zijn verhoor en tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt. De 17-jarige krijgt voor rijden zonder rijbewijs en het niet hebben van APK ook nog een bekeuring.

Auto gestolen

ZEGGE: Op donderdag is er tussen 01.30 uur en 07.00 uur vanaf de Oude Hoofdweg een auto gestolen. De zwarte Golf met kenteken 07-DJ-RB was op slot ten tijden van de diefstal. De politie heeft aangifte opgenomen van autofiefstal en het voertuig internationaal als gestolen gesignaleerd.

Bredanaar (31) licht gewond bij schietincident

BREDA: Een 31-jarige inwoner van Breda is donderdagmorgen gewond geraakt bij een schietincident in Breda-Noord. De man is met een schampschot aan zijn been naar het Amphia Molengracht vervoerd. De politie kreeg kort na 11.00 uur een melding dat er een gewonde man op straat zat aan de Havik. Ambulancepersoneel ontfermde zich over hem. In eerste verklaringen hebben getuigen verteld diverse schoten gehoord te hebben nabij een brandgang aan de Havik. Wat er zich precies heeft afgespeeld, wordt onderzocht. Getuigen hebben vier mannen zien wegvluchten na het incident. Via SMS-Alert heeft de politie bij het systeem aangesloten burgers in de Haagse Beemden opgeroepen om uit te kijken naar het viertal en zonodig de politie te bellen. Dat heeft enkele tips opgeleverd, maar die informatie leidde niet direct tot aanhoudingen. Kort na 13.00 uur werd via een tweede SMS-Alertje gemeld dat het langer niet nodig was om uit te kijken naar de daders. Dat had er vooral mee te maken dat er nogal wat niet-relevante informatie bij de politie binnenkwam.

De omgeving van de Havik is door de politie enkele uren ruim afgezet. Forensisch rechercheurs hebben sporenonderzoek gedaan. Ook is er enige tijd een politiehelikopter in de lucht geweest. In de loop van de middag werd het onderzoek uitgebreid naar de woning van het slachtoffer aan de Kerkuil. Daar werd een hennepdrogerij aangetroffen. De 31-jarige Bredanaar is daarvoor aangehouden. Dat overkwam ook zijn 39-jarige broer in het ziekenhuis, omdat hij weigerde de mobiele telefoon van zijn broer af te staan, nadat agenten die hadden gevorderd.

Auteur: Inge Rijgersberg