Gemeente Schiedam


September

College presenteert voor tweede opeenvolgende jaar positief begrotingssaldo

13 september 2007

B&W van Schiedam willen OZB tarieven bevriezen

Burgemeester en wethouders hebben bij het voorbereiden van de Programmabegroting 2008 extra ruimte gevonden voor lastenverlichting en investeringen in de stad. In juni presenteerde het college reeds een groot aantal voorstellen in de Voorjaarsnota. Nu duidelijk is hoeveel geld Schiedam ontvangt uit het Gemeentefonds en er een exacter beeld is van overige inkomsten en uitgaven kan het college er nog een schepje bovenop doen, terwijl toch een begrotingsoverschot van bijna 3,5 ton kan worden gepresenteerd.

Ten opzichte van de al in juli met de gemeenteraad besproken voorjaarsnota is nog een aantal nieuwe voorstellen toegevoegd. Meest in het oog springende is om de OZB opbrengsten te bevriezen op het niveau van 2006; een lastenverlichting die Schiedammers direct zullen merken in de portemonnee. Andere voorstellen zijn het eerder aanleggen van een fietspad langs de Churchillweg, het uittrekken van nog meer geld voor de particuliere woningverbetering en het extra investeren in monumentenzorg. Verder wordt geld uitgetrokken voor het vervangen van het dak van Sporthal Margriet, het ontwikkelen van een stedenbouwkundige visie voor Schiedam-Oost en de herijking van de ruimtelijke ordeningsvisie. Ook wil het college meer geld uittrekken voor jeugdbeleid, extra zorg voor gezinnen met complexe problemen en het jongerenwerk.

Deze voorstellen betekenen een extra impuls, bovenop de investeringen die al werden gepresenteerd in de Voorjaarsnota. In deze nota is aangegeven op welke wijze het college wil investeren in plannen waarvan de burgers regelmatig hebben aangegeven dat zij die belangrijk vinden voor de stad. Dit betekent extra inzet op wijkontwikkeling, schoon en heel (openbare infrastructuur),veiligheid, de binnenstad, onderwijs, jeugd en sport. Ook wordt het ambtelijk apparaat verder omgevormd tot een klantgerichte organisatie. Dit blijkt ondermeer uit de inzet op een kwaliteitsverbetering in de Stadswinkel waardoor burgers nog beter en sneller kunnen worden geholpen. In totaal kosten die plannen 21 miljoen Euro aan investeringen en ruim 2,5 miljoen structureel.

De begrotingsvoorstellen worden opgenomen in de Programmabegroting 2008, die het college aan de gemeenteraad ter besluitvorming zal voorleggen. De begrotingsbehandeling staat gepland op 12 en 14 november.