Partij voor de Vrijheid (PVV)


donderdag 13 september 2007
Vragen van de leden De Roon en Brinkman (beiden PVV) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over criminele witwaswinkels.


1.)
Kunt u bevestigen dat er in de Amsterdamse binnenstad in korte tijd een groot aantal dubieuze supermarkten is ontstaan, die gebruikt zouden worden voor het witwassen van zwart geld (*) ?
2.)
Acht u het nodig om de mogelijkheden van bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit uit te breiden, teneinde dit nieuwe fenomeen te kunnen weren?
Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u zetten?
3.)
Impliceert de verwerving door Stadsgoed (dochterbedrijf van woningcorporatie Het Oosten) van 83 panden in het Wallengebied, dat daardoor de beurzen van onderwereldfiguren zijn gespekt (al of niet met gemeenschapsgelden)? Hoeveel winst hebben de verkopers van die panden eigenlijk gemaakt? Acht u het een goed plan dat om op deze manier de onderwereld uit te kopen uit het onroerend goed? Hoeveel meer panden in Amsterdam moeten er nog van onderwereldfiguren worden overgenomen? Hoe wordt eigenlijk veilig gesteld, dat de onderwereld het met dergelijke verkoop van panden verworven geld niet opnieuw investeert in onroerend goed om dat opnieuw met winst aan de overheid te verkopen?

4.)
Hoe oordeelt u over de stelling dat de overheid, door in de Amsterdamse binnenstad 85 koffieshops, ruim vierhonderd `ramen' en acht grote speelautomatenhallen te dulden, mede een criminele infrastructuur in stand houdt. Zou het niet beter zijn om die infrastructuur kapot te maken zonder de criminelen, pooiers en gokbazen "uit te kopen"?

(*) http://www.parool.nl/nieuws/2007/SEP/13/p1.html


____________________