Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FSC certificaat voor goed beheerd bos uitgereikt aan klimaatbos project in Oeganda

Arnhem, 13 september 2007

Het Mount Elgon bosproject in Oeganda, van de Nederlandse Stichting Face is gewaardeerd met het FSC certificaat voor goed beheerde bossen. Daarmee blijft het bosproject, samen met een ander project van Stichting Face in Oeganda, het enige bos in Oeganda wat voldoet aan de strenge eisen van het FSC keurmerk. In tegenstelling tot eerdere berichten in de media dat het project niet zou zijn gecertificeerd. Het bosproject is een initiatief om een bijdrage te leveren aan de opwarming van de aarde.

Het eerste FSC certificaat werd reeds in 2002 aan het project uitgereikt, dit betrof dat deel van het Mount Elgon National Park wat door Stichting Face werd herbebost. Onlangs heeft de certificeringorganisatie SGS een nieuwe certificering uitgevoerd waarbij de scope is uitgebreid naar het gehele nationale park.

Het FSC certificaat bewijst dat het project en het hele nationale park voldoet aan strenge eisen op het gebied van mensenrechten, biodiversiteit, sociale en economische voordelen en lokale wetgeving. Denis Slieker, directeur van Stichting Face is bijzonder verheugd met het nieuwe FSC certificaat. "Helaas is het project onlangs kritisch belicht in verschillende media, met de strenge FSC certificering is aangetoond dat het project niet alleen bijdraagt aan het tegengaan van het klimaatprobleem, maar dat het ook toegevoegde waarde biedt voor de lokale bevolking en biodiversiteit. We hebben SGS de opdracht gegeven het project zeer kritisch te beoordelen, en alle lokale belanghebbenden in de certificering te betrekken. De positieve beoordeling toont aan dat het project een brede maatschappelijke functie vervult".

Stichting Face is reeds 15 jaar actief in Oeganda en heeft in twee projecten ruim 11.000 hectare bos hersteld. De wereldwijde ontbossing is verantwoordelijk voor circa 20% van het broeikaseffect. Vrijwillige klimaatprojecten, zoals in Oeganda dragen bij aan het verlagen van dit aandeel. Naast projecten in Oeganda voert Stichting Face bosprojecten uit in Ecuador, Maleisië, Tsjechië en Nederland.