Woonbond


13-09-2007

Animo voor Wooninvesteringsfonds 'bedroevend laag'

Het Wooninvesteringsfonds, een recent 'matchingsinitiatief' in de corporatiesector, is zwaar teleurgesteld over het gebrek aan animo bij collega corporaties om te participeren in het fonds. Het aantal certificaten, nodig om de aankoop van woningen door het Wooninvesteringsfonds (WIF) te financieren, 'blijven ernstig achter bij de gemaakte prognoses'. Dit schrijft directeur-bestuurder Marcel Prop in zijn toelichting op het jaarverslag 2006. Daarmee pakken donkere wolken zich samen boven het zoveelste vrijwillige matchingsinitiatief in de sociale huursector.

Alle wervingsinspanningen van het fonds ten spijt, hebben in 2006 slechts twee van de 74 corporaties die als lid deelnemen aan het Wooninvesteringsfonds certificaten geplaatst, in totaal voor 3,5 miljoen. Het jaarverslag: 'Ondanks deze inspanningen bleef de animo om daadwerkelijk te participeren bedroevend laag!'

In 2006 kocht het WIF 1.688 woningen. Samen met de 226 woningen die het WIF in zijn oprichtingsjaar 2005 kocht, komt het totaal op 2.028 woningen. De meeste kocht het WIF in Rotterdam (738), Groningen (625) en Den Haag (314). Woonbron is met 36% de grootste leverancier, gevolgd door Huismeester (17%) en Staedion (11%). De verkopende corporaties blijven zelf het beheer doen van de door het WIF gekochte woningen. Bijna tweederde zijn eengezinswoningen, eenderde zijn appartementen.