Gemeente Breda

Breda gaat schone brandstoffen aanbieden

De gemeente Breda gaat deelnemen aan een provinciale pilot die tot doel heeft om een netwerk aan tankstations te realiseren die schone brandstoffen, zoals bio-ethanol, biodiesel, aardgas en op termijn biogas aanbieden. Met de pilot wil de provincie een forse impuls geven aan schone en duurzame motorbrandstoffen.

Wethouder Willems van milieu: Op dit moment is er nog sprake van een kip-ei problematiek: het aantal autos dat op schone brandstoffen rijdt blijft achter omdat er geen tankpunten zijn. Aan de andere kant blijft het aanbod van schone brandstoffen achter omdat er geen vraag is vanuit de markt. Met deze pilot moet deze patstelling worden doorbroken.

Doel pilot

In de Lokale pilot gebruikersmarkt schone brandstoffen wordt gewerkt aan het realiseren van infrastructuur voor biobrandstoffen én het creëren van vraag uit de markt. Door op verschillende plaatsen in de provincie tankstations te realiseren die schone brandstoffen aanbieden moet een dekkend netwerk ontstaan binnen de provincie. Doordat ook leasemaatschappijen aan de pilot meewerken wordt ook de vraag naar schone bandstoffen op gang gebracht. Er wordt ook een marketingtraject gestart.

Daarnaast worden de ervaringen met het opzetten van een tankpunt voor schone brandstoffen gebundeld in een handleiding. Deze handleiding kan gebruikt worden door andere tankstationhouders die ook schone brandstoffen willen gaan verkopen. Ze krijgen op die manier informatie over hoe ze dit moeten aanpakken en waar ze op moeten letten. Zo hopen de provincie en de gemeente meer tankstationhouders enthousiast te maken voor het aanbieden van biobrandstoffen.

Schone brandstoffen in Breda

In de pilot wordt gewerkt aan de realisatie van een openbaar tankstation waar diverse duurzame en schone brandstoffen worden aangeboden. Daarnaast is er in Breda een aantal tankstationhouders die in het verleden interesse hebben getoond in de verkoop van schone brandstoffen. Het gaat om Van Hooijdonk uit Ulvenhout (Esso station Dorpstraat), Trumpi uit Breda (Esso stations Zwijnsbergenstraat en Teteringsedijk) en Van Gils uit Breda (Texaco stations Graaf Hendrik III laan en Doornboslaan). De gemeente voert verkennende gesprekken met deze tankstationhouders om te kijken welke rol zij kunnen spelen in de pilot. Als er nog andere geïnteresseerde tankstationhouders zijn dan gaat de gemeente ook met hen in gesprek.

Deelnemers aan de pilot

Naast de gemeente Breda hebben de gemeenten Waalwijk en Eindhoven, Athlon Car Lease Nederland, Greenlease, Cleanfuel, E-Energymarket en Rewin hun medewerking aan de provinciale pilot toegezegd. Breda gaat net als de andere gemeenten een faciliterende rol in de pilot vervullen door mede uitvoering te geven aan het marketingtraject en ondersteuning te geven in het zoeken naar een locatie waar de schone brandstoffen verkocht gaan worden.

Breda, 13 september 2007