Gemeente Roermond

Wonen Zuid, gemeente Roermond en Provincie Limburg investeren fors in wijken

Wonen Zuid, de gemeente Roermond en de Provincie Limburg hebben vandaag een investeringsconvenant getekend. Hierin staan afspraken over woningbouwprojecten in de Roermondse wijken Roermondse Veld en de Kemp/Kitskensberg. Wonen Zuid en de gemeente Roermond hebben de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd in deze wijken en hebben ook voor de komende jaren plannen uitgewerkt, waarmee ook aanzienlijke bedragen zijn gemoeid. De Provincie Limburg ondersteunt deze plannen met geld uit het Investeringsbudget Stedelijke vernieuwing (ISV). In dat kader heeft de heer N. Lebens, gedeputeerde voor investeren in dorpen en steden, vandaag een werkbezoek gebracht aan Roermond, in het bijzonder de wijken Roermondse Veld en Kemp/Kitskensberg.

Dit convenant illustreert dat afspraken over investeringen in wijken het beste lokaal kunnen worden gemaakt. Hier liggen concrete afspraken over projecten. Dus zonder het geld eerst bij corporaties weg te halen en rond te pompen via Den Haag, zoals minister Vogelaar dat wil doen. Volgens genoemde partijen leidt de aanpak van de minister ertoe dat het geld uit deze regio verdwijnt en ondoelmatig gebruikt wordt. Ze hebben de minister dan ook opgeroepen de Roermondse aanpak te volgen en te komen kijken naar de behaalde resultaten en resterende opgave. Tot nu toe heeft de minister daar niet op gereageerd.

De afspraken in het convenant dienen er ook toe projecten tijdig af te ronden, o.a. met geld in toegekend in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wonen Zuid en gemeente Roermond staan voor de uitvoering van de projecten en de Provincie Limburg draagt zorg voor uitvoering van de ISV-regeling. Overigens is een belangrijk deel van de projecten in de wijken Roermondse veld en Kemp/Kitskensberg -die voor de periode 2005 tot en met 2009 zijn voorzien- al gerealiseerd of in aanbouw.

In het kader van de leefbaarheid van Swalmen wordt ook het toekomstvisieproject Martin Giessen voortvarend voortgezet. Het is aangegeven als OSK-project (Ontwikkeling Sociaal Kapitaal) door de Provincie, die dat gisteren nog eens bevestigd heeft. Verder is gesproken over de aandacht voor de historische kern, in het bijzonder over de brede school, waarover in december waarschijnlijk een voorstel in de gemeenteraad komt.

Met gedeputeerde Lebens is ook gesproken over het ECI-complex. In het kader van de nieuwe Rijksregeling Wegwerken Restauratie Achterstanden kan het ECI-complex in aanmerking komen voor een subsidie, die valt onder de categorie voor projecten tussen de twee en tien miljoen euro. Bij toekenning kan de hoogte van de subsidie zeventig procent van de subsidiabele kosten bedragen. De Provincie zou mogelijk in dat geval een extra subsidie van tien procent toekennen. Publicatiedatum: 13.09.2007 Bijgewerkt: 13.09.2007