Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2060723510 Doorkiesnummer Ons kenmerk AM/SAM/07/30017 Datum 13 september 2007 Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Lempens (SP)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Lempens (SP) over het overnemen van personeel uit sociale werkplaatsen door de schoonmaakbranche.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):
Beantwoording Kamervragen van het lid Lempens (SP)

Ons kenmerk AM/SAM/07/30017

Nr. 2060723510

Vragen van het lid Lempens (SP) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het overnemen van personeel uit sociale werkplaatsen door de schoonmaakbranche. (Ingezonden 22 augustus 2007)

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de artikelen `Schoonmaaksector wil personeel sociale werkplaats' en `Arbeidsgehandicapten in de schoonmaak'? 1), 2)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het goed is dat reguliere bedrijven mensen met een arbeidshandicap in dienst nemen?

Antwoord
Ja. Het doel van de Wet sociale werkvoorziening is om aan Wsw-geïndiceerden aangepaste arbeid te bieden welk aansluit bij de capaciteiten en mogelijkheden van de Wsw- geïndiceerden. Het is dan ook goed als reguliere bedrijven de deuren openen voor Wsw- geïndiceerden als die de capaciteiten en mogelijkheden hebben om ook in een reguliere omgeving aangepast werk te verrichten.

Vraag 3
Vindt u dat hierbij wel maatwerk en kleinschaligheid moet worden betracht? Zo neen, waarom niet?

Vraag 5
Wordt er zorgvuldig met deze bijzondere groep werknemers en dit soort veranderingen omgesprongen?

Antwoord op de vragen 3 en 5
Het realiseren van aangepaste arbeid voor de Wsw-doelgroep, alsook de voorwaarden waaronder die arbeid wordt verricht, is de verantwoordelijkheid van gemeenten/werkvoorzieningschappen. Waar het om gaat is dat Wsw-geïndiceerden de kans krijgen zich te ontplooien in een arbeidsomgeving die het recht doet aan hetgeen de Wsw- geïndiceerden kunnen.


---

Ons kenmerk AM/SAM/07/30017

Vraag 4
Hoe is de selectie voorzien van werknemers die al dan niet bij een schoonmaakbedrijf in dienst kunnen treden?

Vraag 6
Is er sprake van een vaste aanstelling voor onbepaalde tijd? Is er sprake van een inkomensgarantie? Is er sprake van begeleid werken op basis van vrijwilligheid, zonder dwang? Is er sprake van een goede informatievoorziening, duidelijkheid en hulp voor de werknemer bij eventuele uitplaatsing naar een reguliere werkgever als de schoonmaakbranche?

Vraag 9
Hoe is de controle op de begeleiding van de SW-ers voorzien?

Antwoord op de vragen 4, 6 en 9
Allereerst wil ik opmerken dat op dit moment de onderhandelingen tussen de brancheorganisatie van sw-bedrijven Cedris en de schoonmaakbranche OSB nog gaande zijn. Hoe een en ander zijn beslag zal krijgen, is dus nog niet duidelijk. Daarbij geldt wederom dat gemeenten/werkvoorzieningschappen uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het realiseren van aangepaste arbeid voor de Wsw-doelgroep, alsook de voorwaarden waaronder die arbeid wordt verricht.

Vraag 7
Is er sprake van aangepast werk, als beschreven in de artikelen 2, lid 1, en artikel 3, lid 1 en 2 van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw)?

Antwoord
Nee. Bij artikel 2 van de Wsw gaat het om een dienstbetrekking met de gemeente/werkvoorzieningschap. In de praktijk gaat het dan om arbeid die verricht wordt in de beschutte omgeving van het sw-bedrijf of om een detachering bij een reguliere werkgever. Indien een Wsw-geïndiceerde aangepaste arbeid verricht in dienst van een regulier schoonmaakbedrijf, betreft het een arbeidsovereenkomst conform artikel 7 van de Wsw. We spreken dan van een begeleid werkenplek.

Vraag 8
Zijn schoonmaakbedrijven toegerust om arbeidsgehandicapten te begeleiden in de zin van de Wsw?

Antwoord
Dit is ter beoordeling van gemeenten/werkvoorzieningschappen. Daarbij geldt dat de Wsw- subsidie ook bestemd is om de begeleiding van de Wsw-geïndiceerden op de werkvloer te
---

Ons kenmerk AM/SAM/07/30017

verzorgen. Hiervoor kan een begeleidingsorganisatie worden ingeschakeld door de gemeente of het werkvoorzieningschap.

Vraag 10
Welke subsidies ontvangen schoonmaakbedrijven wanneer zij SW-ers in dienst nemen?

Antwoord
Indien een reguliere werkgever een Wsw-geïndiceerde in dienst neemt, ontvangt de werkgever van de gemeente of het werkvoorzieningschap een loonkostensubsidie om de verminderde arbeidsproductiviteit te compenseren. Tevens kan de gemeente eventuele noodzakelijke aanpassingen van de werkplek bekostigen uit de Wsw-subsidie evenals de begeleiding van betrokkene op de werkvloer door een begeleidingsorganisatie financieren.

Vraag 11
Wat is uw mening over de bepaling dat sociale werkplaatsen moeten stoppen met het schoonmaken bij overheden en bedrijven? Is deze bepaling geoorloofd?

Antwoord
Dit valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten/werkvoorzieningschappen. Als gemeenten/werkvoorzieningschappen van mening zijn dat de behoefte aan een werksoort in hun sw-bedrijf er niet meer is, omdat Wsw-geïndiceerden deze werksoort in een regulier bedrijf kunnen vervullen, dan kunnen gemeenten/werkvoorzieningschappen de afweging maken om deze werksoort niet meer aan te bieden.

Vraag 12
Zijn de brancheorganisaties van SW-bedrijven en schoonmaakbedrijven gerechtigd om dergelijke overeenkomsten te sluiten?

Antwoord
Ja, mits dit in afstemming gebeurt met de betrokken verantwoordelijke gemeenten/werkvoorzieningschappen.

Vraag 13
In hoeverre zijn of worden de gemeenten als verantwoordelijken voor de uitvoering van de Wsw hierin betrokken?

Antwoord
Ik heb begrepen dat de VNG wel op de hoogte is van het convenant, maar nog niet direct betrokken. Zie voor het overige de antwoorden op vragen 3, 4, 5, 6 en 9.
---