Stadsdeel Zeeburg

Civic Zeeburg eerste in Zeeburgse aanbestedingsprocedure

Meer speelruimte, minder spelregels

13 september 2007
Civic Zeeburg is door het dagelijks bestuur gekozen als eerste in de aanbestedingsprocedure welzijn en zorg in stadsdeel Zeeburg. Daarmee is een mijlpaal bereikt in een grootscheeps vernieuwingstraject van welzijn en zorg dat het stadsdeel medio 2006 inzette. Het stadsdeel wil het welzijns- en zorgaanbod vernieuwen en tegelijk een bezuiniging realiseren.

Om de beste kwaliteit voor het beschikbare geld in huis te halen, koos het stadsdeel voor een aanbestedingsprocedure. Het bestuur heeft nu gekozen voor Civic Zeeburg als aanbieder. Zij kwamen verreweg als beste uit de bus na een beoordeling van vijf gegadigden. Civic Zeeburg onderscheidt zich door een innovatieve aanpak, goed uitgewerkte producten, nieuwe methodes en een helder systeem van verantwoording. Zeeburg treedt in overleg met Civic Zeeburg om nadere afspraken te maken. Daarna volgt definitieve besluitvorming over de subsidiebeschikking.

Afrekenen op resultaten

Naast inhoudelijke veranderingen wil het stadsdeel ook de relatie met de aanbieder vernieuwen. De nieuwe aanbieder is zowel partner als opdrachtnemer van het stadsdeel. Het stadsdeel wil samen met de nieuwe aanbieder krachtig sturen op het bereiken van maatschappelijke resultaten. Goede professionals zijn ook de beste trendwatchers: zij vertalen veranderingen in de buurt naar nieuwe producten en werkmethodes. De aanbieder in zijn rol als opdrachtgever wordt afgerekend op resultaten: zowel kwantitatief als kwalitatief. Nieuwe instrumenten van beoordeling moeten straks een goed beeld geven van de kwaliteit van de producten. Voorbeelden hiervan zijn een welzijnscommissie (deze commissie kijkt specifiek naar de kwaliteit van de uitvoering), een welzijnsessay (een betrokken buitenstaander schrijft een essay over het sociale veld in Zeeburg) en een beoordelingsconferentie met álle partners in het sociale domein.

Meer speelruimte en minder spelregels

'We geven de buurt weer terug aan bewoners, vrijwilligers en hun organisaties', aldus wethouder Welzijn en Zorg Jan Hoek. 'Zij krijgen meer speelruimte, en minder spelregels. Een hechte gemeenschap vormt de ruggengraat van de samenleving. Het zijn de mensen zelf die Zeeburg maken tot een prettige en veilige woonomgeving. Bewoners die het níet op eigen kracht redden, kunnen echter blijven rekenen op een goed vangnet.'

Civic Zeeburg geen onbekende in Zeeburg

Civic Zeeburg, een consortium van B&A groep (hoofdaannemer), Partou en Click F1, heeft veel ervaring in dit werkveld met innovatieve en succesvolle projecten die zijn gericht op concrete resultaten. Het stadsdeel kent hen van VONK, Ondernemershuis Groot Oost en Edutainment. De aanpak van de kinderopvang door Partou in Zeeburg geeft blijk van een actieve houding en ondernemerszin. Waar Civic Zeeburg ook goed mee scoort is met het offreren van 'vernieuwende' projecten. Zij borduren voort op projecten die zowel stedelijk als landelijk hun successen hebben getoond, en ontwikkelen deze verder. 'Niet steeds het wiel opnieuw uitvinden, maar snel resultaten boeken met projecten en methodes die zichzelf bewezen hebben' is hun credo.

Extra geld

Als ondernemende partij met ervaring in de markt staat Civic Zeeburg in 2008 garant voor een aanvullende financiering van EUR 700.000. Dit geld denken zij te kunnen binnenhalen uit subsidies, fondsen, gelden voor activeringsplekken en andere partijen.

Zorgvuldig afbouwen

Zeeburg kijkt uit naar een hechte en efficiënte samenwerking met deze partner. Het stadsdeel faciliteert waar mogelijk de afbouw en personele zaken van de huidige welzijnsinstellingen.