Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 september 2007

Vragen van het lid Besselink (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over het beoogde salaris van de voorzitter van de raad van bestuur van de Universiteit Delft


1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving over uitspraken van de voorzitter van de raad van toezicht van de universiteit Delft rond de intenties van de RvT om de nieuwe bestuursvoorzitter van de universiteit ruim boven de Balkenendenorm van 170.000 euro te gaan betalen?


2. Deelt u de opvatting dat dergelijke buitensporige salariëring in de semi-publieke sector niet bijdraagt aan een positief imago voor bestuurders in het hoger onderwijs, zeker als de voorzitter van de raad van toezicht het verschil tussen 170.000 euro en 240.000 euro afdoet als niet zo veel ?


3. Deelt u mijn opvatting dat de voorzitter van de raad van toezicht volledig voorbijgaat aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheden wanneer hij aangeeft slechts de verantwoordelijkheid te hebben van het benoemen en toezicht houden op goed bestuur op de universiteit?


4. Bent u bereid om deze universiteit op korte termijn krachtig aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid met het oog op matiging van salarissen van hun bestuurders en met name op korte termijn n.a.v. de aanstelling van een nieuwe bestuursvoorzitter?


5. Heeft u, naar uw mening, op dit moment voldoende effectieve mogelijkheden, via bestaande wetgeving en vanuit de adviezen van de Commissie Dijkstal, om de raad van toezicht te bewegen tot beperking van het salaris van de nieuw aan te stellen bestuursvoorzitter?

TU heeft lak aan salarisnorm Algemeen Dagblad, 11-09-2007

Voorzitter moeilijker te vinden door Balkenendenorm Delta, universiteitsblad TU Delft nr. 25, 2007