Universiteit van Tilburg

6 september 2007

Goed personeelsmanagement drijft prestaties op

Inaugurele rede prof. dr. Jaap Paauwe

De prestaties van bedrijven en instellingen zijn gebaat bij goed personeelsmanagement. Dat stelt de hoogleraar Jaap Paauwe op donderdag 13 september in zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg. Om de nadruk op prestaties niet te laten doorslaan, moet echter wel in werknemers worden geïnvesteerd.

De relatie tussen personeelsmanagement en performance van bedrijven en instellingen is een relatief nieuw onderzoeksgebied. Een causaal verband werd wel verondersteld, maar niet voldoende hard gemaakt. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen, aldus prof. dr. Jaap Paauwe, hoogleraar Organisatie en personeel. Zijn kritische evaluatie van het huidige wetenschappelijk onderzoek leert dat het verband aantoonbaar is, mits in het onderzoek ook de ervaringen op de werkvloer worden meegenomen en verschillende meetmomenten. De effecten van personeelsmanagement kunnen inmiddels zelfs in geld worden uitgedrukt.
Vooral de zogenaamde "high performance work systems" kunnen volgens Paauwe verschil maken voor de prestaties van organisatie en hun medewerkers. Daarin spelen geavanceerde werving en selectie een rol, evenals training en opleiding, feedback en functioneringsgesprekken en prestatiegerelateerde beloning. Verder is de stijl van leidinggeven van belang, autonomie, decentralisatie en participatie. Op basis van onderzoek onder multinationals concludeert Paauwe dat personeelsmanagement op veelzijdige wijze kan bijdragen aan bedrijfsprestaties, door het te richten op kernelementen als een collectief gevoel van zingeving en alert leiderschap op alle niveaus in combinatie met performance management. Paauwe noemt de toekomst van het personeelsmanagement op grond daarvan "veelbelovend".

Morele waarden
De keerzijde van de nadruk op performance in de zin van winstgevendheid is wel dat de balans kan doorslaan, met als mogelijk gevolg stress, burn-out enzovoort. Door de toenemende internationale concurrentie, druk van aandeelhouders en zogenaamde 'durfkapitaal' investeerders worden de eisen aan werknemers alsmaar opgeschroefd, waardoor winstgevendheid op de korte termijn ten koste gaat van duurzaamheid op de lange termijn. Het is mogelijk veel te verlangen van werknemers, mits die nadruk op toegevoegde waarde in balans wordt gebracht door meer morele waarden (fairness en legitimiteit) die zorgdragen voor een klimaat van vertrouwen. Daarbij zou door middel van personeelsmanagement ook sprake moeten zijn van voldoende mate van werkzekerheid, investering in training en opleiding, erkenning en waardering van de geleverde prestaties, aandacht voor de balans tussen werk en privé en een leiderschapsstijl die zich richt op het teweegbrengen van vertrouwen door integer en authentiek handelen.

Prof. dr. Jaap Paauwe (1953) is sinds november 2005 als hoogleraar Organisatie en personeel verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de UvT, bij het departement
Personeelswetenschappen/HR Studies. Hij werkt tevens parttime aan de Economische Universiteit Rotterdam, waar hij gestalte geeft aan een gezamenlijk onderzoeksprogramma met de UvT over personeelsmanagement in de gezondheidszorg. Eerder werkte hij onder meer in het bedrijfsleven (GTI/SHV en CNV) en aan de London School of Economics, Oxford University en Cornell University. Recente publicaties van hem zijn onder meer Stimulerend personeelsmanagement (Paauwe, J. en Breukelen, J. van, Kluwer, 2007) en HRM and performance: Achieving long term viability (Paauwe, J., Oxford University Press, 2004).

Noot voor de pers
De inaugurele rede van prof. dr. Jaap Paauwe getiteld Human resource management and performance: in search of a balance vindt plaats op 13 september om 16.15 uur in de Aula van de UvT, Warandelaan 2 te Tilburg. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Corine Schouten, persvoorlichter UvT, tel. 013 - 466 2993, e-mail c.h.schouten@uvt.nl. Meer informatie over J. Paauwe en andere experts van de UvT staat op www.uvt.nl/webwijs; meer persberichten van de UvT op www.uvt.nl/persberichten.

UvT Persbericht