AutoRai

Alfa Romeo lanceert tijdens IAA nieuw Blue&Me Nav navigatiesysteem

(9/7/2007)
Alfa Romeo toont op de IAA een Alfa 159 2.4 JTDm Q4 met het volledig nieuwe Blue&Me⢠Nav systeem, de nieuwste toepassing van de Blue&Me⢠technologie die slechts een jaar na de introductie al een groot succes blijkt. Ook nieuw is het 'Alfa Unica' maatwerkprogramma.

Het Blue&Me⢠navigatiesysteem is een nieuwe stap vooruit. Als aanvulling op het huidige system, dat bestaat uit een handsfree Bluetooth(TM) interface met stemherkenning, USB-aansluiting, MP3-speler en SMS-lezer, biedt de nieuwste toepassing het gemak van een spraakgestuurd navigatiesysteem tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Blue&Me⢠Nav is een overzichtelijk systeem met gebruiksvriendelijke en intuïtieve bediening en routebegeleiding door middel van pictogrammen en/of spraakcommandoâs. De bestemming wordt in real time gelokaliseerd: de kaart van het betreffende land staat op een USB-stick, wat sneller en stiller werkt dan een DVD. Blue&Me⢠Nav biedt diverse geïntegreerde functionaliteiten; informatie over telefoon, muziek en navigatie wordt duidelijk weergegeven in het instrumentenpaneel. Een ander groot voordeel is dat de bestuurder muziek kan luisteren tijdens het navigeren â beide informatiebronnen kunnen vanaf dezelfde USB-stick of mediaspeler worden geactiveerd. Ook handsfree bellen is mogelijk.

Belangrijke pluspunten: modulair en flexibel
Blue&Me⢠is in slechts drie jaar tijd in samenwerking met Microsoft ontwikkeld. De langetermijndoelstelling van dit partnerschap, dat in juli 2004 van start ging, is het ontwikkelen van innovatieve telematicasystemen voor autoâs. Dit heeft geresulteerd in een onderscheidend en herkenbaar product dat de nieuwste technologie combineert met maximale gebruiksvriendelijkheid en interactie met de bestuurder. Basis voor Blue&Me⢠is het systeem Windows Mobile for Automotive, een modulair platform dat zich eenvoudig laat updaten en uitbreiden. In samenwerking met Magneti Marelli is een systeem ontwikkeld dat compatible is met uiteenlopende mobiele telefoons, geluidsbronnen en andere persoonlijke infotainmentsystemen. Het resultaat is een fraai geïntegreerd multimediasysteem dat een uitstekende vervanger is voor dure en inflexibele externe hardware. De scherpe prijsstelling en het feit dat het systeem zich eenvoudig laat updaten en uitbreiden, zijn andere pluspunten.

Blue&Me⢠is veiligheidsverhogend en zeer gebruiksvriendelijk. De spraakbediening is volledig geïntegreerd in de bedieningselementen op het stuurwiel, terwijl relevante informatie wordt weergegeven in het instrumentenpaneel. Klanten met een Bluetooth(TM) mobiele telefoon kunnen handsfree bellen terwijl de telefoon zich in een jaszak of tas bevindt. Het geavanceerde stemherkenningsysteem maakt directe interactie tussen auto en inzittenden mogelijk en hoeft niet eerst te worden âingeleerdâ. Het is zelfs mogelijk binnenkomende SMS-berichten voor te laten lezen. Dankzij de USB-aansluiting kunnen bestuurder en passagiers urenlang luisteren naar digitale muziek in de formaten MP3, WMA en WAV. Afspelen is mogelijk vanaf een mobiele telefoon, MP3-speler of een USB-stick.

Wie kiest voor Blue&Me⢠Nav ontvangt een navigatieset met daarin een USB-stick met gedigitaliseerde routekaart en een backup-cd waarmee de kaart ook kan worden overgezet op een persoonlijke MP3-speler. De Nav-knop biedt direct toegang tot het navigatiemenu, dat eveneens toegankelijk is via de bedieningselementen op het stuurwiel of door middel van spraakbesturing. Na het aankoppelen van de USB-stick is het navigatiesysteem klaar voor gebruik en kan de bestuurder snel en eenvoudig de gewenste bestemming selecteren. Net als andere belangrijke gegevens kunnen ook navigatiedata in het instrumentenpaneel worden getoond, zoals eindbestemming, navigatiepictogrammen en informatie over aankomsttijd. Navigatie-instructies kunnen ook worden weergegeven via de luidsprekers.

HET NIEUWE âALFA UNICAâ MAATWERKPROGRAMMA

Exclusiviteit en een geheel eigen karakter zijn onderscheidende eigenschappen van iedere Alfa Romeo. Klanten hebben de keuze uit een groot aanbod carrosserievarianten, motoren en opties voor in- en exterieur. Het eindresultaat is altijd een onderscheidende auto die volledig aansluit bij de wensen van zijn eigenaar.

Als antwoord op de toenemende vraag naar maatwerk heeft Alfa Romeo âAlfa Unicaâ ontwikkeld. Alle modellen die op de IAA in Frankfurt worden getoond, zijn uitgerust met exclusieve opties uit dit nieuwe programma. âAlfa Unicaâ staat voor nog meer verfijning en exclusiviteit en biedt klanten aanvullende keuzemogelijkheden. Het maatwerkprogramma is toepasbaar op alle modellen en komt voort uit de ervaringen die zijn opgedaan met de Alfa 8C Competizione .

âAlfa Unicaâ staat voor het allerbeste wat Italië te bieden heeft. Alfa Romeo is een aansprekend merk met een rijke historie; een merk dat staat voor Italiaanse levenskunst, een volmaakte synthese van traditie en toekomst, van design en verfijning. Deze laatste twee themaâs, design en verfijning, vormen de basis voor het maatwerkprogramma van Alfa Romeo, dat uit drie elementen bestaat: Vintage, Collezione en Tourismo Internazionale. Deze elementen zijn een krachtige samenvatting van de exclusieve merkwaarden en benadrukken de unieke band tussen Alfa Romeo en haar klanten.

Vintage, Collezione en Tourismo Internazionale
Het eerste element is âVintageâ, een nieuwe interpretatie van de merkwaarden elegantie en zelfbewustheid: het staat voor de rijke kleuren die worden geassocieerd met âLa Dolce Vitaâ en tijdloze beelden die herinneren aan historische overwinningen op wereldberoemde circuits, maar het staat ook voor liefdevol vakmanschap. âCollezioneâ is het tweede element en een directe verwijzing naar de wereld van mode en design. Het heeft onder meer betrekking op de materialen die worden toegepast in het interieur: de rijke geur van lederen bekleding op stoelen, dashboard en deurpanelen; stikselnaden die de vloeiende lijnen accentueren; en een afwerking die keuze biedt uit verschillende fraaie materialen. Een meervoudige laklaag benadrukt het lijnenspel van het exterieur en vestigt de aandacht op opvallende stijlelementen zoals de diep glanzende lichtmetalen velgen.

De derde pijler van het âAlfa Unicaâ programma is âTIâ (Turismo Internazionale), een duidelijke verwijzing naar de Alfa Romeo-traditie waarbij de nieuwste technologie uit de autosport wordt toegepast op de openbare weg. Het resultaat is meer rijplezier en actieve veiligheid onder alle omstandigheden. Iedere Alfa Romeo ademt passie; passie voor de nieuwste technologie en passie voor een eindproduct dat voldoet aan de hoogste verwachtingen op het gebied van prestaties, weggedrag en sportiviteit. âAlfa Unicaâ voegt hier nieuwe dimensies aan toe in de vorm van modificaties aan wielophanging en remsysteem, speciale lichtmetalen velgen en high performance banden â stuk voor stuk ingrediënten die bijdragen aan nog meer dynamiek. In Nederland wordt het âAlfa Unicaâ programma leverbaar in de loop van 2008.