Gemeente Arnhem

Conferentie: Nieuwe kansen voor jongeren met een migratieachtergrond (07-09-07)
Deze conferentie wordt georganiseerd in Duisburg op 13 september 2007 in het kader van het project Sociale samenhang en integratie in complexe stedelijke samenlevingen.

Het grensoverschrijdende SIS-project (samenleven in de stad) tussen het koninkrijk der Nederlanden en de deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt uitgevoerd door de steden Arnhem, Duisburg, Keulen en Rotterdam. Zij krijgen daarbij steun van de Euregio Rijn-Waal en de Europese Unie (in het kader van Interreg IIIA).

Doelstelling van het project is grensoverschrijdende uitwisseling van ervaringen met de complexe processen van sociale integratie en maatschappelijke participatie enerzijds en van desintegratie en segregatie anderzijds. Deze processen spelen zich met name in de stedelijke samenleving af. De uitwisseling van ervaringen moet leiden tot hanteerbare oplossingen c.q. uitdagingen én tot kansen voor het beleid van steden.

Tijdens dit proces worden d.m.v. samenwerking tussen de wetenschappelijke bureaus, het Nederlandse Risbo en het Duitse Nurec, indicatoren ontwikkeld. Met behulp daarvan worden integratieprocessen beschreven en gemeten.
Bovendien wordt getracht uitgezochte en te ontwikkelen projecten in de vier steden met elkaar te vergelijken en de kennis vanuit de dagelijkse praktijk te verbinden met wetenschappelijke kennis. Een belangrijke uitdaging is de arbeids- en opleidingssituatie in de beide landen.
In beide landen vormt met name de jeugdwerkloosheid onder migranten één van de belangrijkste hindernissen voor het slagen van de integratie. Op deze conferentie worden daarom actuele ontwikkelingen op de Duitse en Nederlandse arbeidsmarkt gepresenteerd en met elkaar vergeleken. De aandacht richt zich daarbij vooral op de relatief hoge werkloosheid onder allochtone jongeren.

Logistiek als motor voor groei en innovatie.
Alle vier de steden, die deelnemen aan het SIS-project, liggen aan de Rijn en kennen een belangrijk economische groei op het gebied van de logistiek. Dat schept nieuwe mogelijkheden: experts gaan ervan uit dat deze sector in de komende jaren 5% tot 15% zal groeien. Inmiddels zijn er 25 door de overheid erkende beroepsopleidingen op dit terrein.

De conferentie Nieuwe kansen voor jongeren met een migratieachtergrond

Het doel van deze manifestatie is te onderzoeken hoe de politieke instanties d.w.z. de Europese Unie, de beide landen en de vier steden het probleem van de jeugdwerkloosheid samen de baas kunnen worden.

Nadere informatie: Gemeente Arnhem, dienst Maatschappelijke Ontwikkeling.
Hans Haage, tel. 026-3773923, email: hans.haage@arnhem.nl Stadt Duisburg, Referat für Integration.
Dr. Aydin Sayilan, Tel. 0203/283-6917, Mail:
a.sayilan@stadt-duisburg.de