KPN NV

Den Haag, 13-09-2007

KPN legt glasvezelnetwerk aan op unieke glastuinbouwlocatie in Wieringermeer
KPN is gestart met de aanleg van een snel glasvezelnetwerk voor ondernemers op glastuinbouwlocatie Agriport A7 in het Noord-Hollandse Wieringermeer. Via het glasvezelnetwerk kunnen bedrijven de nieuwste en meest veeleisende ICT-oplossingen gebruiken. De verwachting is dat het eind 2007 operationeel zal zijn.

KPN heeft intensief met Agriport A7 samengewerkt om te inventariseren welke ondernemers behoefte hebben aan een glasvezelverbinding. Door de vraag van verschillende bedrijven te bundelen, zijn de eenmalige en maandelijkse kosten van een glasvezelverbinding aanzienlijk verlaagd. De kosten worden immers over meerdere deelnemers verdeeld. In totaal hebben er voldoende bedrijven ingetekend, zodat met de aanleg van het glasvezelnetwerk kon worden gestart.

De ondernemers op de glastuinbouwlocatie beschikken met het glasvezelnetwerk over een toekomstvaste infrastructuur en kunnen gebruikmaken van (online) toepassingen die veel bandbreedte vereisen, zoals video en (zware) applicaties. Door de betrouwbaarheid en de hoge bandbreedte is glasvezel ook bijzonder geschikt voor camerabeveiliging op afstand, klimaatbeheersing, waterbeheer en controlesystemen. Bovendien is glasvezel van KPN gebaseerd op een zogenaamde open infrastructuur, zodat de ondernemers over dit netwerk diensten en applicaties van alle aanbieders kunnen gebruiken. Binnenkort lanceert KPN ook bellen via deze glasvezelverbinding. Zonder extra investeringen kunnen ondernemers dan tegen aantrekkelijkere tarieven bellen.

De directie van Agriport A7 is blij met het initiatief van KPN: `De komende jaren neemt de behoefte aan snelle communicatie in de glastuinbouw sterk toe. Dat gaat van satellietbeelden om grondstoffen te peilen tot het aan klanten via camera's tonen van het groeiproces. Tuinders kunnen bovendien online altijd en overal hun productieproces in de gaten houden, zelfs in meerdere vestigingen en daarbij is de snelheid en betrouwbaarheid van glasvezel van belang. We zijn ervan overtuigd dat glasvezel de toekomst heeft.'

Over Agriport
Agriport A7 is een unieke glastuinbouwlocatie met een oppervlakte van zo'n 900 voetbalvelden. Door de focus op duurzaamheid en onderlinge samenwerking wordt er veel concurrentievoordeel bereikt. Telen, oogsten en consument klaar maken gebeurt in één geografisch gebied, dat volledig is ingericht op de markt, het clusteren van transport en kostenbesparing. Kijk voor meer informatie op www.agriporta7.nl.