Ingezonden persbericht


.

(pic) PERSBERICHT

Grootste gecontroleerde studie ooit naar neurostimulatie bij neuropathische pijn meldt significante verbeteringen in pijnverlichting en kwaliteit van leven vergeleken met medicatie

De bevindingen uit de PROCESS-studie ondersteunen de routinematige keuze voor ruggenmergstimulatie als onderdeel van conventionele pijnbestrijding bij patiënten met neuropathische pijn.

Heerlen, 13 september 2007 - Hoop voor miljoenen chronische-pijnpatiënten over de hele wereld. De PROCESS-studie, waarvan de resultaten vandaag werden gepubliceerd op de website van het internationale medische tijdschrift PAIN, heeft aangetoond dat mensen met invaliderende neuropathische been- en rugpijn significant meer profijt hadden van neurostimulatietherapie dan van een uitsluitend conventionele medische behandeling.

Neurostimulatietherapie (Spinal Cord Stimulation - SCS) werd in de jaren '70 ontwikkeld door Medtronic in samenwerking met artsen; bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van een implanteerbare neurostimulator die elektrische pulsen afgeeft die pijnsignalen in het ruggenmerg blokkeren. De conventionele medische behandeling bestond in de studie uit orale medicatie, zenuwblokkade, steroïden, fysiotherapie, psychotherapie en chiropractie.

Prof. Kris Vissers, hoogleraar Palliatieve Zorg en Pijnbestrijding, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud: "De kennis en kunde voor het toepassen van neurostimulatie bij rug- en beenpijn zijn goed aanwezig in Nederland. Mits het respecteren van een interdisciplinaire evaluatie, toepassing en opvolging, kan neurostimulatie een waardevolle aanvulling zijn in het arsenaal van behandelingen voor lage rug- en beenpijn."

De PROCESS (PROspective randomized Controlled trial of the Effectiveness of Spinal cord Stimulation)-studie toonde aan dat patiënten in vergelijking met de conventionele medische behandeling alleen, na 6 maanden neurostimulatie in combinatie met een conventionele medische behandeling, een significant grotere mate van pijnverlichting en een betere kwaliteit van leven ervaren, en beter kunnen functioneren en tevredener zijn over de behandeling.

PROCESS is de grootste prospectieve studie naar neurostimulatietherapie die ooit werd uitgevoerd, en ook het eerste onderzoek met een multicenter, gerandomiseerde, gecontroleerde opzet, de gouden standaard voor klinische studies. 100 patiënten uit 12 academische medische centra in Australië, België, Canada, Israël, Italië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk werden willekeurig ingedeeld in twee groepen: de ene groep onderging een conventionele medische behandeling (CMB) met, en de andere zonder neurostimulatietherapie van Medtronic gedurende een periode van 24 maanden. Beduidend was dat 48% van de SCS-patiënten een verlichting van beenpijn ervoeren van 50% of meer in vergelijking met 9% van de patiënten met alleen de conventionele behandeling

(p
Alle 100 patiënten in de studie hadden ten minste één anatomisch succesvolle rugoperatie voor een hernia van de tussenwervelschijf ondergaan, maar hadden ten minste 6 maanden later nog last van matige tot ernstige pijn in één of beide benen en in mindere mate in de rug. Ze waren geen kandidaat voor aanvullende spinale chirurgie. De pijn werd veroorzaakt door zenuwbeschadiging door een onbehandelde of langer bestaande zenuwcompressie in de rug, of door een gecompliceerde rugoperatie waarbij een ingewikkelde decompressietechniek was gebruikt. Bij aanvang van de studie was de kwaliteit van leven door de pijn vergelijkbaar met die van patiënten met hartfalen of terminale kanker.

De meest voorkomende bijwerkingen van de neurostimulatietherapie in deze studie waren geleidingsdraadmigratie en infectie. Patiënten in beide groepen ondervonden bijwerkingen die geen verband hielden met het apparaatje; bijwerkingen van de medicatie werden echter significant vaker gerapporteerd in de CMB-groep (21%) in vergelijking met de SCS-groep (4%).

Neuropathische pijn gerelateerd aan zenuwbeschadiging of zenuwstelselstoornissen, treft 8% van de populatie, maar blijft vaak ondergediagnosticeerd en onderbehandeld. Van alle pijnsoorten is dit één van de meest ernstige, chronische en invaliderende, dure en moeilijk te behandelen aandoeningen. Neuropathische pijn komt het meest voor in de rug en benen.

Medtronic ontwikkelde de neuromodulatietherapie; de gerichte en gecontroleerde afgifte van elektrische pulsen en/of geneesmiddelen in specifieke locaties in het zenuwstelsel, en is marktleider op dit gebied. De Neuromodulation-divisie van het bedrijf biedt innovatieve therapieën voor chronische pijn, bewegingsstoornissen, spasticiteit, overactieve blaas en urineretentie, goedaardige prostaathyperplasie en gastroparese.



Ingezonden persbericht