Provincie Fryslan: krachtiger regie op mobiliteitsbeleid nodig

13/09/2007 19:00



Noordelijke Rekenkamer



Onderzoek Noordelijke Rekenkamer naar mobiliteit in Noord-Nederland

Assen, 13 september 2007 -
De provincie moet de regie op verkeer en vervoer krachtiger inzetten. Het moet duidelijk zijn wat de provincie met mobiliteitsmaatregelen wil bereiken en achteraf moet er informatie zijn over realisatie en resultaten van de uitvoering. Dit is nu onvoldoende het geval volgens de Noordelijke Rekenkamer in haar vandaag gepubliceerde rapport over 'Mobiliteit in Noord-Nederland'.

De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het beleid gericht op verkeer en vervoer in de provincie Fryslan. Naast het beleid en de resultaten daarvan, zijn 74 afzonderlijke mobiliteitsprojecten in het onderzoek betrokken. Het onderzoek richt zich op de periode 2004 - 2006.

Van ambitie naar resultaat
De Rekenkamer heeft waardering voor het integrale kader waarin het ideaalplaatje van het wegennet wordt geschetst, voorzien van maatregelen om dat te bereiken. Ook is de Rekenkamer positief over de aansluiting tussen de mobiliteitsprojecten en de middelen die daarvoor in een bepaald jaar worden ingezet.

De Rekenkamer plaatst echter ook een aantal kanttekeningen: doelstellingen uit het plan zijn niet altijd concreet en meetbaar geformuleerd. Het gewenste resultaat van de uit te voeren projecten is niet (helder) omschreven. Informatie over de stand van zaken op totaalniveau ontbreekt. Het is hierdoor niet duidelijk of nieuwe projecten nog steeds de juiste oplossing zijn voor knelpunten die in een veel eerder stadium zijn geconstateerd.

Uitvoering van projecten en informatie over resultaten
De werkprocessen worden van tijd tot tijd onder de loep genomen en bijgesteld. De Rekenkamer ziet deze kritische houding van de provincie als een gunstige ontwikkeling, temeer omdat de Rekenkamer daardoor verbeteringen in de uitvoering constateert.

Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat de voorgeschreven werkwijze nog niet standaard wordt toegepast. Aan het begin van een project zijn risico's en projectdoelen vaak onvoldoende beschreven. Ook blijkt uit het onderzoek dat het grootste deel van de provinciale projecten niet conform planning is uitgevoerd. Na afloop wordt geen projectevaluatie uitgevoerd. Er is informatie over realisatie van individuele projecten; deze wordt echter niet systematisch bijgehouden zodat het zicht op resultaten op totaalniveau ontbreekt. De Rekenkamer vindt dit een gemis omdat het de controlerende rol van Provinciale Staten en de sturende rol van Gedeputeerde Staten bemoeilijkt.

Conclusie
De Rekenkamer heeft waardering voor hetgeen in de afzonderlijk schakels in de keten 'van ambitie naar resultaat' gebeurt. Echter, de gewenste samenhang is door het ontbreken van verbindende elementen uiteindelijk niet sterk genoeg. De doelgerichtheid van het beleid laat nog te wensen over en na verloop van tijd is niet meer duidelijk of de uit te voeren projecten de juiste oplossing zijn voor veel eerder geconstateerde mobiliteitsproblemen. De doeltreffendheid en doelmatigheid van het mobiliteitsbeleid kan niet worden vastgesteld. De Rekenkamer concludeert dat de regie op het totale proces niet krachtig genoeg is.

Perspectief en reactie provincie
Gedeputeerde Staten geven concrete stappen aan om de transparantie in het proces te verbeteren, waarmee een groot deel van de aanbevelingen van de Rekenkamer wordt overgenomen. Zowel op het gebied van bestuurlijke besluitvorming, in de organisatie van de uitvoering als op het gebied van informatievoorziening zijn veranderingen op til of al in gang gezet. De Rekenkamer is positief gestemd over deze ontwikkelingen, doch pleit er voor om met voorrang aandacht aan de versterking van de regievoering te besteden.


---
De Noordelijke Rekenkamer is op 1 januari 2005 opgericht in het kader van het dualisme. De missie van de Noordelijke Rekenkamer is om met onafhankelijke onderzoeken de Provinciale Staten te ondersteunen in hun kaderstellende en controlerende rol. In haar onderzoeken staan doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid centraal.





http://www.noordelijkerekenkamer.nl