AutoRai

GM op IAA: milieuvriendelijke mobiliteit voor het voetlicht

(9/4/2007)
General Motors presenteert elf wereld- en Europese premières op de 62ste IAA in Frankfurt (13-23 september 2007). De merken Opel, Chevrolet, Saab, Cadillac, Corvette en HUMMER stellen hun modellenseries voor op hun stands. In een tentoonstellingsruimte van 8 000 vierkante meter vinden de bezoekers informatie over GM â van de nieuwe Opel Agila en toekomstige concepten tot en met de nieuwe E-Flex-architectuur en de nieuwste HydroGen4-brandstofcelauto.

Deze autoâs illustreren de milieustrategie van GM, die op korte termijn tot doel heeft de CO -uitstoot te verminderen en op lange termijn nieuwe aandrijftechnologieën te introduceren. In de toekomst krijgen klanten de keuze uit een breed aanbod voertuigen met verschillende energiebronnen, zodat zij zelf kunnen beslissen welk aandrijfsysteem het best past bij hun levensstijl.

GM toont alternatieve aandrijfconcepten
Op de GM-stand geven vier enorme metaalplaten in de vorm van aan de wind blootgestelde bomen gestalte aan GM's visie op duurzame milieubescherming. Met vier voertuigen en modellen met alternatieve aandrijfsystemen toont GM hoe de toekomstige mobiliteit eruit zou kunnen zien. De elektrisch aangedreven Volt en de brandstofcelauto HydroGen4 â die zijn wereldpremière beleeft op de IAA â worden aan het publiek in Frankfurt voorgesteld, evenals twee chassisversies van de elektrische voertuigarchitectuur E-Flex.

In één van de opengewerkte E-Flex-modellen is te zien hoe door waterstof aangedreven brandstofcellen stroom genereren. Een ander opengewerkt E-Flex-model toont hoe een verbrandingsmotor zorgt voor extra rijbereik via een stroomgenerator.

Op de GM-stand staan speciaal opgeleide specialisten paraat om de milieustrategie en de details over de milieu-initiatieven van GM toe te lichten aan de standbezoekers â een interactieve benadering die bijzonder veel bijval oogstte op andere autotentoonstellingen. Met behulp van vier âtouch screensâ kunnen bezoekers informatie opvragen over de 'well-to-wheel'-keten; het proces vanaf de brandstofproductie uit basismaterialen tot het daadwerkelijke gebruik in de auto.

De computerzuilen op de IAA illustreren zelf ook het gebruik van alternatieve energiebronnen: zij worden van energie voorzien door brandstofcellen die op de stand geïnstalleerd zijn.

Opel: liveshows over Agila en het milieu
De wereldpremière van de Opel Agila en de ecoFLEX-milieustrategie zijn de blikvangers op de stand van Opel, die meer dan 4 200 vierkante meter telt. De twee meest in het oog springende zones zijn tegenover elkaar ingericht en verbonden met een 'lus' â een zacht gebogen lint. In het hart van de stand staat het conceptvoertuig met de nieuwe E-Flex-architectuur, een symbool voor de milieustrategie van Opel. Daarnaast bevindt zich de 'Media Mesh'-muur, een andere speciale attractie: diverse LED-displays in een roestvrijstalen web geven samen één enkel beeld in lage resolutie weer.

De twee liveshows, die in beide ruimten worden opgevoerd, zijn onderhoudend en leerrijk. De eerste show benadrukt het multifunctionele karakter van de Agila. De tweede show gaat over ecoFLEX, waarbij presentatoren op elektrisch aangedreven Segway-scooters en gewapend met een camera beelden van ongebruikelijke details op de schermen tonen.

Chevrolet Europe: bekroonde uniformen, ontworpen door studenten Op de Chevrolet-stand trekken niet alleen auto's als de nieuwe Aveo, de mini-concepts Groove, Beat en Trax of de Camaro Convertible de aandacht. Ook de hostesses vallen op, met hun exclusieve uniformen die ontworpen en gemaakt zijn door studenten van de 'Private Modeschule' in Düsseldorf (Duitsland). Het project maakt deel uit van de pan-Europese actie Young? Creative? Chevrolet!. Deze wedstrijd voor studenten van scholen in toegepaste kunsten begon in maart in Genève en loopt in acht Europese landen. De Young? Creative? Chevrolet!âactie kent vijf categorieën: fotografie, video, podiumkunsten, design en mode.

De winnaar van de categorie mode was Sina Schumacher, een twintigjarige studente modeontwerp. Als deelneemster aan de wedstrijd Young? Creative? Chevrolet! ontwierp zij de nu bekroonde, exclusieve uniformen die de Chevrolet-hostesses dragen op de IAA-stand van Chevrolet Europe.

Saab: nieuwe Turbo X ster van de stand
Op de Saab-stand wordt de traditionele Scandinavische designstijl tentoongesteld. De grote ster op deze stand is de nieuwe Turbo X, de krachtigste Saab ooit en het topmodel in het volledig nieuw ontworpen 9-3-gamma. Deze auto wordt gepresenteerd naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de presentatie van het eerste turbomodel van het Zweedse luxemerk op de IAA in Frankfurt. De Turbo X, een knipoog naar de legendarische zwarte Saabs 99/900 turbo, bevestigt ook de toonaangevende rol die de Zweedse fabrikant speelt in de ontwikkeling van turbotechnologie.

Cadillac, Corvette en HUMMER: wereldpremière voor BLS Wagon De BLS Wagon is de ster van de Cadillac-stand en wordt geflankeerd door het volledige gamma voor modeljaar 2008: de luxe sedan STS, de crossover SRX, de grote SUV Escalade en de prestatiegerichte roadster XLR-V. Een andere blikvanger is de snelste Corvette met automatische transmissie ooit: de Corvette LS3 Coupé of Cabriolet, die als optie verkrijgbaar is met een zestrapsautomaat. De HUMMER H2, die een rol speelt in de actiefilm Transformers, zal alle aanhangers van het Amerikaanse merk bekoren. De HUMMER H2 is op de IAA op een scherm te bewonderen, waarop hij 'getransformeerd' wordt tot 'Autobot Rachet'.