Gemeente Winschoten


Aanleg Blauwe Roos van start!

Vanochtend hebben gedeputeerde Henk Bleker (provincie Groningen) en wethouder Harry Jansema (gemeente Winschoten), samen met omwonenden het startschot gegeven voor de aanleg van de "Blauwe Roos". Ook werd de bijzondere vormgeving van de vijfarmige rotonde aan de noordkant van de A7 gepresenteerd. Dit gebeurde na de officiële opening de rotonde Beertsterweg - Oostelijke rondweg in Winschoten. Door de aanleg van de rotonde Beertsterweg - Oostelijke rondweg en de Blauwe Roos moet de verkeersveiligheid en -afwikkeling van de Beertsterknoop verbeteren.

Vormgeving
De Blauwe Roos wordt vormgegeven als een bastion omringd door water. De wanden van het bastion zijn hoger dan het wegdekniveau, waardoor lichthinder van auto's voor omwonenden beperkt blijft. De wanden worden afgewerkt met metselwerk om zo het landelijke karakter te benadrukken.

Lindebomen afkomstig van het Oostereinde zullen uiteindelijk op het middeneiland van de rotonde komen te staan. Onderzocht wordt nog of deze linden gezelschap krijgen van een aantal andere volwassen bomen die elders moeten verdwijnen en gered kunnen worden door ze naar de Blauwe Roos te verplaatsen. Langs de buitenring van de rotonde worden kleinere bomen geplant. Het fiets- en voetpad dat van Winschoten naar de noordkant van de A7 loopt, krijgt een eigenstandige karakter doordat het gedeeltelijk boven het water komt te liggen. De taluds langs de noordzijde van het Winschoterdiep worden doorgetrokken tot aan de Beertsterweg, zodat een toegangspoort naar Winschoten ontstaat.

Werkzaamheden
De uitvoering van de Blauwe Roos staat gepland voor de periode 2007 - 2008. De eerste werkzaamheden bestaan uit het verleggen van kabels en leidingen. Om tijdens de uitvoering de veiligheid van de verkeersdeelnemers en het personeel van de aannemer te vergroten moet het bouwterrein verkeersvrij zijn.
Daarom is de aanleg van tijdelijke wegen noodzakelijk. De toe- en afrit van de A7 aan de noordzijde wordt verlegd richting de A7 en tussen het Oostereinde en Beertsterweg wordt gezocht naar een alternatieve verbinding.

Samenwerking
De Blauwe Roos is een initiatief van de Ring Blauwestad, het samenwerkingsverband van de 3 Oldambtgemeenten (Winschoten, Reiderland, Scheemda) en de provincie Groningen. Op donderdag 13 september volgt een informatieavond voor omwonenden over de Blauwe Roos.