RVD/ Kon. huis nr. 173: Koningin opent Rijksbureau voor kunsthistorie doc.

Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht

KONINGIN OPENT NIEUWE HUISVESTING RIJKSBUREAU VOOR KUNSTHISTORISCHE DOCUMENTATIE

Hare Majesteit de Koningin opent vrijdag 14 september in Den Haag het nieuwe onderkomen van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. De huisvesting op de begane grond van het Koninklijke Bibliotheekcomplex maakt de collecties van het RKD goed toegankelijk voor iedereen. Beelddocumentatie, persdocumentatie en een groot deel van het boekenbezit staan in open opstelling op de studiezaal. Computerschermen geven de bezoeker een compleet overzicht van de collecties.

Het RKD verhuist in het jaar dat het zijn 75-jarig bestaan viert. Het RKD is een onderzoeksinstelling met een zeer uitgebreide documentatie op het gebied van de westerse kunst vanaf de late Middeleeuwen tot heden. Het verzamelt, ontsluit en beheert de documenten en en stelt de collectie ter beschikking voor onderzoek, tentoonstellingen en andere publieksprojecten. Duizenden onderzoekers uit binnen- en buitenland vinden jaarlijks hun weg naar het RKD.

Het RKD beheert ruim zes miljoen afbeeldingen van kunstwerken en is daarmee een van de grootste collecties ter wereld. Van Nederlandse kunst kan het een vrijwel compleet visueel overzicht bieden. Het beschikt over 1000 meter arc hieven van kunsthistorici, kunsthandels en kunstenaars, waaronder honderden brieven van Piet Mondriaan en een zeer uitgebreide verzameling portretten van Nederlanders uit vroeger eeuwen.

De bibliotheek is met 450.000 boeken de grootste kunsthistorische bibliotheek in Nederland. Bovendien beschikt het RKD over een zeer uitgebreid knipselarchief, met twee miljoen krantenknipsels en klein drukwerk, zoals uitnodigingskaarten voor tentoonstellingen.

Noot voor redacties (