Somalië: Unicef vreest voor hoge aantallen ondervoede kinderen 13 september 2007, Nairobi - Unicef en haar partners schatten dat ongeveer 83.000 kinderen in Centraal- en Zuid-Somalië ondervoed zijn. Van dit aantal zijn 13.500 kinderen zo ernstig ondervoed dat ze aan de gevolgen kunnen overlijden.

"Unicef is bang dat dit aantal zal toenemen door de voortdurende onrust, de beperkte toegang voor hulpverleners tot deze gebieden, het gebrek aan voedsel en de slechte economische omstandigheden," zegt Christian Balslev-Olesen, directeur van het Unicef-kantoor in Somalië.

In Somalië is ondervoeding een vaker voorkomend verschijnsel, maar het feit dat zulke hoge aantallen kinderen in de 'broodmand' van het land ondervoed zijn, bewijst wel dat de humanitaire situatie verslechtert. Unicef wijst erop dat het regenseizoen eraan komt, met de daarbij behorende overstromingen. Balslev-Olesen: "Het is daarom belangrijk dat de inspanningen voor het bereiken van vrede nu worden opgevoerd, zodat Unicef en haar partners de onderliggende oorzaken van de problemen kunnen aanpakken en noodhulp kunnen verlenen."

Unicef ondersteunt 60 voedselprogramma's in Centraal- en Zuid-Somalië. In opvangcentra worden maandelijks circa 15.000 ondervoede kinderen behandeld. Om nog eens duizenden andere ondervoede kinderen te kunnen bereiken, moet de veiligheidssituatie wel verbeteren.

In Somalië is het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft sinds januari van dit jaar gestegen van 1 tot 1,5 miljoen. Het gaat daarbij grotendeels om vrouwen en kinderen.