Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 14 september

Fryslân, 14-09-2007 o Politieberichten van donderdag 13 september 07.00 t/m vrijdag 14 september 07.00

Leeuwarden: inwoner van Franeker beroofd van portemonnee
De politie is op zoek naar de daders van een beroving van een 24-jarige inwoner van Franeker. De man liep donderdag tussen 08.00 en 08.30 uur in de M.H. Trompstraat. Hier werd hij aangesproken door twee mannen. Een van de mannen drukte een scherp voorwerp in de rug van de inwoner van Franeker, waarop deze zijn portemonnee gaf. Hierna gingen de twee verdachten er vandoor.

Wijnjewoude: poging inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Opperhaudmare. De inbraak is gepleegd tussen donderdagavond en vrijdagavond. Men kwam binnen door een deur van het toilet met geweld te forceren. Vervolgens heeft men geprobeerd via het toilet het pand binnen te komen, hetgeen niet is gelukt. Er is niets weggenomen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoonster van Donkerbroek.

Oudemirdum: ongeval met letsel
De politie heeft donderdag rond het middaguur geassisteerd bij een ongeval met letsel. Een 73-jarige fietsster uit Hallum was met enkele familieleden aan het fietsen tussen Oudemirdum en Mirns, op het Huningspaed. Daar kwam de vrouw met het fietsstuur in het stuur van een familielid. De vrouw reed hierop de sloot in en kon deze niet op eigen kracht verlaten. De brandweer heeft geholpen om de vrouw uit het water te halen, waarna ze per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek is overgebracht.

Drachten: controle op milieutransport
De politie heeft donderdag een controle gehouden op milieurelevante transporten. s Ochtends werd gecontroleerd op de Waldwei, s middags op het industrieterrein van Drachten. Er werd samen gecontroleerd met het Milieubedrijf Fryslân en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. In totaal zijn 54 voertuigen gecontroleerd, er werden 20 processen-verbaal uitgedeeld.. Verder werd negenmaal bekeurd voor overbelading - een voertuig was 55% overladen - afvallende lading en uitstekende lading. Ook werd bekeurd voor het niet hebben van een chauffeursdiploma en het ontbreken van een hulpkoppeling.

Delfstrahuizen: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft donderdagmiddag, naar aanleiding van klachten, op snelheid gecontroleerd op de Marwei. Hier geldt een maximumsnelheid van 80 km per uur. Er passeerden 365 autos de radar, waarvan 59 te snel reden. De snelste reed 118 km per uur, een overschrijding van 38 km per uur.

Gorredijk: diefstal koper
De politie onderzoekt de diefstal van koper van een school aan de Wabbe Wissesstrjitte. De diefstal werd gepleegd tussen het afgelopen weekend en donderdagmiddag. Al het koper van de koperen leidingen op het dak was gestolen. De waarde van het gestolene bedraagt enkele duizenden euros, de lengte is circa 300 meter. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Gorredijk.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
De politie heeft een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden wegens openbare schennis der eerbaarheid. De man werd donderdagavond aangehouden op de Archipelweg, waar hij zich stond te bevredigen op de openbare weg. De man is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Drachten: getuigen gezocht na aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op het Van
Knobelsdorffplein. De aanrijding vond donderdag 13 september omstreeks 17.00 plaats. Een 13-jarige fietser uit Drachten fietste tegen de rijrichting in over het zebrapad bij de rotonde bij de Lawei. Hij fietste richting de Frieslandbank. De jongen had oogcontact met een bestuurder van een grijze met donkergrijze Volvo 440, oud model. De man wilde stoppen, maar reed toch door. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de jongen diverse schaafplekken opliep. De fiets is total loss. Een voorbijganger heeft de bestuurder van de auto aangesproken, maar deze had haast en reed door. Graag komt de politie in contact met getuigen en met de bestuurder van de Volvo. Tips kunnen worden doorgegeven via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.

Leeuwarden: aanhouding na vuurwerkoverlast
De politie heeft donderdagavond een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op de Brandemeer. Even daarvoor was de politie gebeld dat op het basketbalveldje bij de Fennenflat een zogenaamde croftybom was ontploft. Er werden hier diverse kapot gereten flessen aangetroffen. Een buurtonderzoek leverde de naam van een verdachte op. Hij had volgens de buurt al vaker zwaar vuurwerk laten ontploffen, onder andere eenmaal in de hal van een flat. Na een korte speurtocht werd de verdachte aangehouden. Hij verzette zich, maar kon, na het gebruik van pepperspray, worden aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Sint Annaparochie: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmiddag een snelheidscontrole uitgevoerd op de Oudebildtdijk te Nij Altoena. In totaal zijn acht bestuurders staande gehouden in verband met een snelheidsovertreding. De snelste reed 40 km per uur te snel, de rest tussen de 20 en 27 km per uur. De controle werd door een aantal buurtbewoners zeer gewaardeerd.

Sneek: verkeerscontrole
De politie heeft donderdagmiddag een verkeerscontrole gehouden op diverse plaatsen in Sneek en Wymbritseradiel. Zeven autobestuurders zijn bekeurd voor het niet dragen van de gordel, drie bromfietsers werden bekeurd voor het rijden zonder certificaat, een bromfietser werd bekeurd omdat hij reed tijdens rijontzegging.

Zandhuizen: rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagochtend een 43-jarige automobilist uit de gemeente Weststellingwerf aangehouden. De man werd gesignaleerd op de IJkenweg. De man blies op straat een A, waarna hij mee moest naar het bureau. Hij wilde niet meegaan. Daarop is de man geboeid overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 360 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. De man is aangehouden voor het rijden onder invloed en het plegen van verzet.

Ferwert: inbraak bedrijf
De politie kreeg vrijdagochtend omstreeks 01.00 uur een melding dat bij een bedrijf aan de Ljouwerterdyk een raam van circa 1.5 x 2.4 meter was vernield. In het pand werden een nog onbekende hoeveelheid rookwaar en een kluis gestolen. Een eerste onderzoek in de omgeving leverde niets op. De technische recherche zal een onderzoek instellen, ook een buurtonderzoek zal worden uitgevoerd.